Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nın İlişkisinin Yeniden Ele Alınması

Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Yüksek Lisans programı öğrencisi Seda Gecü'nün Tansel Korkmaz ve Cem Çelik yürütücüğünde gerçekleştirdiği proje.

Taksim tarihi boyunca çevresini nasıl etkileyeceği üzerinde düşünülmemiş opersyonlara maruz kaldı. Tarlabaşı Bulvarı’nın açılması, Topçu Kışlası’nın yıkılması ve meydanın ölçeğini değiştiren projelerin yapılışı örneklerinde olduğu gibi, yapılan operasyonların izleri net olarak Taksim ve çevresinde gözlemlenebilmektedir. Yıkımdan sonra açığa çıkmış sağır cepheler, Kışla’nın temelleri üzerine yapılan Gezi Parkı, Taksim’in geçirdiği süreci gözler önüne seriyor. Dolayısıyla Taksim’e yapılacak müdahale meydana Bir şey ekleme veya çıkarma olarak değil, var olana eklemlenme şeklinde düşünülmelidir.

Proje, Cumhuriyet Caddesi’nin ve Taksim Meydanı’nın Gezi Parkı ile olan ilişkisini güçlendirmek bağlamında parkın çevresiyle oluşturduğu arayüz yeniden ele alıyor. Cumhuriyet Caddesi’nin sonunda yer alan ticari aks güçlendirilerek, bu aksın caddenin yanı sıra Park’a da hizmet etmesi amaçlandı. Meydanla parkın görsel ve fiziksel ilişkisini sekteye uğratan merdivenlerin kaldırılması ve aynı etkiyi yapan otobüs duraklarının da, Cumhuriyet Caddesi’ne taşınması önerildi. Bu müdahaleler yapılırken Taksim’in karakterini oluşturan çok katmanlı yapısı korunmsı gereken bir değer olarak görüldü.

Etiketler

4 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Sonunda… Taksim’le ilgili ya proje yapan yok ya da göndermeyi akıl eden diye düşünürken yayınlandı. Durumdan memnuniyetimi bildireyim dedim bende.

    Onca mimarlık okulu, mimarlık ofisi var. Bu tartışmaların içine değil bir iki tane yüzlerce fikir ve proje sızdırılması gerekmez mi?

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nda geçtiğimiz dönem Taksim Meydanı çalışılmış. Bunu öğrendikten sonra, okuldan projeleri talep ettik. Onlar da seçtikleri 4 projeyi bize gönderdiler. Bunlardan ilki Seda Gecü’nün projesi. Diğerleri de önümüzdeki haftalarda yayınlanacak.

    Benzer projelere de kapımız açık…

  • azmi-acikdil says:

    “Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nın İlişkisinin Yeniden Ele Alınması” gezi parkiymis meydanmis şu Taksimi artık allahaşkına eklemeyin bu kadar insan bu kadar İstanbullu bunca mimar konuşuyor Türkiye de hangi sehrin arkasında bu kadar duruluyor bu dünya sehri ile bu kadar oynamayın.
    Dünya basını dahi bizi sevmemesine rağmen İstanbulu ellemeyin diye yazılar yazıyor.
    Bu sehir bir gün gelecek hepimizden hesap soracak.
    Bkn. Sehirlerin intikamı.

  • fatih-sinan-karakus says:

    Yapılacak olan gelişmelerin SANATA,KÜLTÜRE,TARİHE,MİMARİYE, İNSAN HAYATINA Olumsuz etki edebileceğini Düşünmeden hareket etmek ve bu kadar tepki varken bu kadar insan mı yanlış düşünüyor acaba?Bazen mimari kaygılar paranın ve iş ciddiyetinin önüne geçmelidir yoksa bir ülkünüz kalmaz ve yoksa sonucu herkesi etkiler.

Bir yanıt yazın