Seramikle Kaplı Kavisli Bir Yaya Kavşağı

Seramikle Kaplı Kavisli Bir Yaya Kavşağı

100.000 adet seramikle kaplı, kavisli bir forma sahip Vaksali yaya kavşağı, hareketin sürekliliğini gözeterek bir köprü ve iki tünelden oluşan çok seviyeli bir kentsel bağlantı sağlıyor.

Estonya’da bulunan PART architects tarafından tasarlanan proje, cazip bir yol noktası oluşturarak insanları yürümeye ve bisiklete binmeye motive edecek bir peyzaj simgesi olmayı amaçlıyor.

Vaksali yaya kavşağının, son birkaç yıldır iki mahalle arasındaki bağlantıları güçlendirdiği, bisikletli ve yayaların aktifliğini artırarak bölgenin araç odaklı trafiğini değiştirdiği gözlemleniyor. Hepsinin ötesinde, bu altyapı projesi iklim değişiklikleri ve küresel güvenlik konularına uyum sağlamak açısından bir dönüm noktası niteliği taşıyor. İklim değişikliği nedeniyle köprü altı, yılda neredeyse birkaç ay muson yağmurlarıyla birlikte sular altında kalmakta ve bu da çoğu insan için geçilmez hale gelmekteymiş. Yeni eklenen bu tünel ve köprüler aracılığıyla acil durumlarda daha hızlı hareket etmek ve Tartu’daki bisiklet ağını bağlamak amaçlanmış.

İdeal kentsel alan sorunsuz ve kolay hareketlilik sağlamanın yanında, farklı deneyimler de sunmalıdır. Böylece insanların algılarında da kentsel mesafeler kısalıp daha fazla yaya sirkülasyonda bulunmalarına teşvik edebilir. Bu yaklaşımla yola çıkan PART architects, köprü ve tüneli, baskın olmayan ancak öne çıkan tek bir peyzajlı topluluk haline getirmeye karar vermiş. Böylelikle insanları uzaktan hayranlık duymaya değil, doğrudan deneyimlemeye teşvik eden bir sonuç ortaya çıkmış.

Hedeflenen sonuca ulaşma amacıyla, tünel ve köprünün korkulukları için seramikler kullanmak gibi beklenmedik bir malzeme tercihinde bulunulmuş. Burada amaç, form yaratmanın yanı sıra, kentsel altyapıdaki insan ölçeği unsurlarını da vurgulamak olmuş. Kullanılan 100.000 seramik , üzerlerine düşen UV radyasyonu miktarına bağlı olarak gümüşten bal rengine kadar dört tonda renklendirilmiş. Sonuç olarak, gri tuğlalar dış mekandaki beton elemanlarla uyum sağlarken, tünelin içinde seramiklerin kavisli formu ve aydınlatma çözümüyle desteklenen sıcak bir atmosfer yaratılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın