Biyolojik Sürekliliği Hedefleyen Toplu Konut Projesi: Social Housing 1737

HARQUITECTES tarafından tasarlanan sosyal konut kompleksi, yeşille bütünleşen ve bölgeler arası biyolojik sürekliliği sağlayan yönüyle öne çıkıyor.

Bu projenin hacimsel organizasyonu, Serra de les Ferreres bölgesi ile Gavà’daki Llobregat Tarım Parkı arasındaki biyolojik ve rekreasyonel sürekliliği teşvik ederek, bloğa erişimi kolaylaştıran yeni çapraz bağlantılarla tamamlıyor. Kompleksin iç köşelerinin açılması, potansiyel ölü bölgeleri önlerken, kademeli yerleşen kütleler arazinin doğal eğimine uyum sağlıyor.

Park alanının tamamı, yapraklı ağaçlarla düzenlenmiş bir bahçe oluşturmak için yapının kapsamına yerleştirilmiş. Yalnızca merdivenlere giden yollarda asgari düzeyde asfaltlama yapılmış; arazinin geri kalanı su döngüsünü yönetmek ve yerel çalılar, badem, keçiboynuzu ve zeytin ağaçlarının büyümesini güçlendirmek için drenaj alanı olarak kullanılıyor.

Arazi içerisinde iyi manzaralar ve hoş bir çevre sağlandığından, yaşam alanları arasındaki ilişkiler yoğunlaşıyor. Böylelikle tüm odalar manzaraya bakıyor. Aynı zamanda bu odalar, dolaşımın yoğunlaştığı tüm mekanlara doğal ışık ve çapraz havalandırma sağlayan merkezi bir atriyumu çevreliyor. Proje, her katta 4 konuta hizmet verecek şekilde atriyumun içine yerleştirilen kompakt dikey çekirdekler ile teras, program ve sirkülasyondan oluşan 3 sürekli unsuru şekillendiriyor. Bu komplekste 136 daire bulunuyor. Korunaklı bir alan olan merkezi atriyum, merdiven boşluğunu havalandırıyor ve konutları daha konforlu hale getiriyor.

Her daire, her biri 10,6 metrekare olan, oturma odası, mutfak veya yatak odası olarak kullanılabilen, her odayı çevreleyen dışa bakan geçiş mekanları ile bir dizi birbirinin aynı, hiyerarşik olmayan modüllerle şekilleniyor. Dış duvar boyunca 1,5 metre genişliğinde kesintisiz bir balkon atriyuma doğru uzanırken neredeyse simetrik bir koridor alanı camlı bir sundurma görevi görüyor ve banyoları, depolama alanını dönüştürüyor. Zemin katta aynı mekansal matrisi takip ederek giriş hollerini çözmek için daha geleneksel, kompakt tipolojiler kullanılıyor.

Kısa, verimli açıklıklara izin veren ve her odadaki alanı karakterize eden yapısal beton ince sütunlarla birleştirilmiş perdeler ve beton plakalardan oluşan hibrit bir yapı olarak görev görüyor ve konutları ayırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın