Plaza de la Villa

Mallorca'da işlevini kaybeden tarihi meydan Moneo Brock tarafından yeniden tasarlandı.

İspanya, Mallorca Adası’nda yer alan Sencelles’te bulunan Pariş Kilisesi, Belediye Binası ve yerel bar “Café Cán Paris” tarafından sınırlanan Plaza de la Villa, Sencelles halkı için önemli bir mekân.

Son yıllarda, meydan etkili bir kamusal alan olma statüsünü kaybederek işlevini otopark olarak sürdürmekteydi. Yarışma şartnamesi, meydanın tarihi toplanma alanı olarak işlevini yeniden kazanması için araç trafiğinin yeniden değerlendirilmesini talep ediyordu. Mimarlar tarafından yürütülen ve vatandaşların da katıldığı bir süreçle birlikte yerel halkın ihtiyaç ve isteklerini daha da iyi anlaşıldı. Bu ihtiyaçlar ve istekler arasında gölgelik, sakinlik, yeşillik, banklar ve esnek kullanım bulunuyordu.

Projenin ana hedeflerinden biri evrensel erişilebilirlik sağlamak olmuş. Yeni bir yaya rampası, alanı bölen iki platformu birbirine bağlarken, meydanın görsel ve fiziksel bağlantısını artırmış. Rampa, meydanda yıl boyunca düzenlenen etkinlikler için oturma alanı olarak kullanılan ve spontane buluşma alanı sunan sabit taş tribünlerin bir alanına entegre edilmiş. Aynı zamanda çocuk oyunları için yeni bir alan oluşturmuş.

Yerel iklim şartlarına uyum sağlanmış olması, gölgeli pergolalarla çevrili dört açık hava odasının yerleştirilmesi, bol bitki örtüsüyle çevrelenmesi ve renkli banklarla donatılmış olması meydanda dinlenme ve duyusal keyif alanları sunuyor. Tüm yapı ve bitki malzemeleri yerel kaynaklardan temin edilmiş olup, yerel zanaatkârlar ve inşaat tekniklerinin kullanılması, meydanın Mallorcalı karakterine sahip olmasını sağlıyor.

Halka açılan yeni alan şimdilerde sosyal entegrasyon ve güçlendirme için bir mekân haline gelmiş. Kaldırım ve asfaltın kaldırılmasıyla yeni ve sürekli bir döşeme, meydanı birleştirip mimari engelleri ortadan kaldırırken direklerle belirlenmiş tek yönlü bir araç geçişini koruyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın