Ilıca Evi

Miskavi Architecture Studio (MAS) tarafından tasarlanan Ilıca Evi İzmir, Çeşme'de yer alıyor.

Çeşme’nin Ilıca sahilinde mevcut bir yapı içerisinde, iki katta toplam 135 m2 kapalı alan ile 50 m2 açık alanı kapsayan proje, İstanbul’da yaşayan çocuklu bir ailenin ikinci evi olarak iç ve dış dünyanın birlikte deneyimlenebildiği samimi, işlevsel ve her yaştan bireyin hem kendine özel alanlar keşfedebildiği, hem de tüm ailenin bir arada olma hissini besleyecek bir mekan yaratma isteği ile hayata geçirilmiştir.

Dört mevsim kullanımın öngörüldüğü projenin tasarım yaklaşımının odağında mekansal zenginlik ile kullanıcı ihtiyaçları arasındaki denge yer alır. Giriş kapısından girildiği andan itibaren evin manzaraya dönük geniş, açık bir yaşam alanı hissini muhafaza etmek için mutfak dolapları, misafir tuvaleti ve bakıcı odası gibi ihtiyaçlar dairesel hatlar ile yumuşatılmış bir kütle içerisine yerleştirilerek ferah bir ana mekan kurgusu oluşturulmuş, planın odağında iki katı bir araya getiren bir galeri boşluğu yaratılmıştır. İki katı birbirine bağlayan merdiven kütlesi, altında depo alanları ve önünde merdivenin uzantısı olarak cepheye kadar devam eden bir sedir oturma alanı ile desteklenerek evin çok yönlü kullanımını pekiştiren mimari bir öğe şeklinde tasarlanmıştır. Zemin malzemesi olarak tercih edilen geniş ebatlı kumtaşı, teras alanında da devam ederek iç mekan ve dış mekan arasındaki süreklilik hissinin kuvvetlendirilmesi hedeflenmiştir. Alçak ve modüler birimlerden oluşan oturma grubu isteğe göre yer değiştirilebilen, konforlu ve esnek bir yaşam kurgusu sunarken galeri boşluğunun altında yer alan yemek masası, yerine özgü bir eleman tasarlanarak tüm aileyi bir araya getiren bir buluşma noktası olarak vurgulanmıştır.

Üst katta yer alan yatak odalarıyla ıslak hacimlerde sürgü kapılar ve yüksek bant pencereler vasıtasıyla kullanımda olmadıkları hallerde dış cepheden kat holüne günışığının sızması ve mekansal geçirgenliğin arttırılması hedeflenmiş, ahşap ve mermer gibi doğal malzemeler kullanılarak evin yalın ve sıcak atmosferini destekleyecek bir dil bütünlüğü gözetilmiştir. Dolap ve sabit mobilyalar her odanın kullanıcısının bireysel istekleri doğrultusunda özel olarak tasarlanarak mekanın kullanıcıları ile konforlu bir uyum içerisinde varolabileceği bir kurgu yaratılmıştır. Açık tonlu doğal meşe kaplama, patineli kumtaşı, honlu mermer, keten tekstil öğeler ve gofrato boyalı beyaz metal gibi materyaller tercih edilerek aydınlık, güncel ve abartısız bir atmosfer yaratılmak istenmiş; malzemelerin de evin kullanıcıları ile birlikte yaşayarak karakterli bir şekilde yıllanabileceği uzun vadeli bir yaşam alanı oluşturulmak istenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın