Türkiye-Suriye Depreminin Ardından Los Angeles’ta Bina Durum Raporları İnceleniyor

Los Angeles County Denetleme Kurulu Çarşamba günü, LA County'deki esneme özelliği olmayan, yüksek beton yapılara önümüzdeki on yıl içinde sismik güçlendirme yapılmasını gerektiren bir önergeyi onaylamak için toplandı.

1994 Northridge Depremi sonrası meydana gelen hasar. Fotoğraf: Bob Epstein/FEMA

Los Angeles’taki tüm topluluklar için geçerli olacak önergenin bayındırlık işleri yöneticileri tarafından altı ay içinde kanunlaştırılması bekleniyor. Bina güncelleme önergesi, çok sayıda Los Angeles medya kuruluşunun, 50.000’den fazla kişinin ölümüne neden olan 6 Şubat Depremi sonrasında bölge genelinde yaygın zayıf noktaları kamuoyuyla paylaşmasının ardından geldi.

Güncellenen bina yönetmeliklerine göre mevcut bina sahipleri, yapısal değerlendirmelerini ajansa sunmak için on yıllık bir süreye sahip. Yapılacak değerlendirmelerin sonucunda binaların güçlendirilmesine ya da yıkılmasına karar verilecek.

Önergede Los Angeles’taki en güçsüz binaların sismik güçlendirmelerini zorunlu kılmak için agresif zaman çizelgeleri çıkaran çevredeki yetki alanlarının örneğinin izlenmesi gerektiği belirtildi.

Yüksek binalara ek olarak, güçlendirme yapılmayan tüm az katlı yapıların da kendi raporlarını sunmaları istenecek. Eldeki veriler bu tür binaların yalnızca %14’ünün şu anda Los Angeles genelinde uygulanan en son deprem yönetmeliği kurallarına uygun olduğunu gösteriyor.

Önergenin yasalaşması durumunda mali geri ödemeler ve bina sahiplerinin iyileştirmeleri gerçekleştirmesine yardımcı olacak diğer teşviklerin de konuşulması bekleniyor. Los Angeles’taki en yaygın katlı yapı türünün konut yapıları olduğu belirtiliyor. Bir ABD jeoloji araştırma kurumu tarafından yapılan simülasyona göre, Güney Kaliforniya’da Türkiye ve Suriye’dekiyle aynı şiddette 7,8 büyüklüğünde bir depremin en az 50 adet betonarme binanın tamamen veya kısmen çökmesine, yaklaşık 1.800 kişinin ölümüne ve 50.000’den fazla kişinin yaralanmasına neden olabileceği tahmin ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın