Osman Yılmaz Meydanı Dönüşüm Provası

Osman Yılmaz Meydanı Dönüşüm Provası

Superpool'un Bernard van Leer Foundation, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği iş birliğinde projelendirdiği Osman Yılmaz Meydanı Dönüşüm Provası tamamlandı.

Osman Yılmaz Meydanı Dönüşüm Provası’nı Superpool’dan dinliyoruz:

Sokaklar ve meydanların iyileştirilmesine yönelik yapılan sokak dönüşüm provası, Gebze Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği ve Superpool işbirliğiyle Küresel Kentleri Tasarlama Girişimi’nin (GDCI – Global Designing Cities Initiative) danışmanlığında 31 Ekim 2022’de Gebze Osman Yılmaz Mahallesi Meydanı’nda mahallelinin kullanımına açıldı.

Gebze Belediyesi “Sokak Dönüşüm Provası Programı”ndan aldığı ilk uygulamayı Osman Yılmaz Mahallesi Meydanı’nda 19 Ekim 2022’de günübirlik prova olarak hayata geçirdi. Uygulama sayesinde meydanın, basit oyun malzemeleriyle çocuklar için oyun alanına; peyzaj öğeleri ve oturma elemanlarıyla mahalle sakinleri için nefes alınabilecek bir alana nasıl kolayca dönüşebileceği görüldü.

Günübirlik uygulamanın ikinci etabını oluşturan 6 aylık prova uygulama ise 31 Ekim 2022’de başladı. Çevresinde anasınıfı, ilk ve orta öğretim ve özel eğitim merkezi bulunan okul sokağı ve yaklaşık 3.000 metrekaresi otopark olarak kullanılan meydan, düşük maliyetli malzemeler, boyama, bitkilendirme ve mobilya yerleştirme gibi taktiksel şehircilik araçları kullanılarak güvenli bir kamusal alana dönüştürüldü.

Kullanım değişiminin izlenmesi ve prova uygulamanın güvenli yürüyüşe ve çocukların oyun oynamasına olanak tanıyan kalıcı bir projeye dönüşmesi için veri toplama ve gözlemler Mayıs ayına kadar devam edecek. Elde edilen bu verilerin analizi ile proje kalıcı tasarımına ulaşarak çocuklar ve mahalleliye daha iyi hizmet edecek.

*Sokak Dönüşüm Provası Programı, Bernard van Leer Vakfı’nın tüm dünyada şehir ve erken çocukluk konusunu işleyen programı Kent95 Programı kapsamında geliştirilmiştir. Kent95 Program, şehrin yöneticilerine, şehir plancılarına, mimarlara, tasarımcılara ve girişimcilere “Kenti 95 santimden, yani üç yaşındaki sağlıklı bir çocuğun boyundan görseydiniz, neyi değiştirirdiniz?” sorusunu yöneltiyor. Program, küçük yaştaki çocuklarla ailelere yönelik parklar ve sokakların tasarım ve kullanımını geliştirme çalışmalarını kapsıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın