CEPT Üniversitesi Lilavati Lalbhai Kütüphanesi

CEPT Üniversitesi Lilavati Lalbhai Kütüphanesi

RMA Architects tarafından Hindistan'da tasarlanan kütüphane yapısı, 15. dönem Ağa Han Mimarlık Ödülü (2020-2022) kapsamında kısa listeye seçilen 20 projeden biri.

Kütüphane, CEPT Üniversitesi’nde (eski adıyla Çevre Planlama ve Teknoloji Merkezi) öğretim gündeminde üst sıralarda yer alan pasif iklim değişimi azaltma stratejilerinin canlı bir vaka çalışması olarak görev yapıyor.

Kampüsteki mevcut yapılara uyumlu malzemeler kullanılan yapının altı katının üçü gabariyi tutturmak üzere yer altında kurgulanmış. Merkezi konumda olan bina, her iki taraftan ayrı ve eşit girişlere sahip.

Öğrenciler için bir kullanım kılavuzu ile tamamlanan bina, modüler, panjurlu cepheleri ile daha az ışık veya daha fazla havalandırma sağlamak için manuel olarak ayarlanabiliyor. Birinci kattaki okuma odaları kampüse bakıyor. Yeraltı kitaplıkları, tek kişilik ve toplu çalışma ortamları, panjurlu cephe ve yeraltı avlusu aracılığıyla bol doğal aydınlatmanın yanı sıra etrafını çevreleyen toprağın doğal soğutma etkisinden de yararlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın