Rohingya Mülteci Kampı Topluluk Merkezleri

Myanmar'ın soykırımcı şiddetinden kaçan Rohingyalıları barındıran, dünyanın en büyük mülteci yerleşkelerinden biri olan Rohingya Mülteci kampında inşa edilen 6 yapı Rizvi Hassan, Khwaja Fatmi, Saad Ben Mostafa tarafından tasarlandı. Rohingya Mülteci Kampı Topluluk Merkezi, 15. dönem Ağa Han Mimarlık Ödülü (2020-2022) kapsamında kısa listeye seçilen 20 projeden biridir.

Tekil bir topluluk merkezi yapısı yerine 6 ayrı parçadan oluşan, sürdürülebilir bir şekilde inşa edilen her bir yapı, ihtiyaca göre bir sonraki için alan yaratmış. Tasarımın çoğu sahada iş birliği içinde gerçekleşmiş. Siklon rüzgarlarına dayanıklı olacak kadar alçak tasarlanmış yapı Rohingyalı bambu işçileri tarafından çizim veya model olmadan inşa edilmiş karmaşık bir çatı makasına sahip.

Yerel malzemelerle üretim yapan kadın ve kız çocuklarının işlerini sergilediği tesisi, bambu ve sazdan inşa edilmiş. Bir başkasının çatı yalıtımı için renkli şilteler kullanmış; bir diğeri endüstriyel ile doğal malzemeler karıştırılarak inşa edilmiş; mevcut tembul fındık ağaçlarının etrafına inşa edilen tesis ise, ormansızlaştırma eğilimine karşı koyuyor.

 

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın