MEY Alaşehir Rakı Deneyim Merkezi

I-AM tarafından tasarlanan Mey Diageo Rakı Deneyim Merkezi, Rakı’nın hammaddesi olan üzüm bağlarının bulunduğu Manisa’nın Alaşehir bölgesindeki dünyanın en büyük suma üretim tesisinde yer alıyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Yeni ürünleri olan ‘kraft’ rakılarının üretim yolculuğunu ziyaretçilerine sergilemeyi amaçlayan Mey Diageo, Rakı’nın mirası ve zengin hikayesi ile birlikte, üretim detaylarını ve markanın yenilikçi bakış açısını ziyaretçilere anlatmak üzere özel bir deneyim merkezi tasarlanması için I-AM çalıştı.

Yeniliğin Gelenekle Buluşması

Deneyim merkezinin odağında Mey Diageo’nun iş ortakları, şefler, restoran ve otel sahipleri ile birlikte şirket yöneticileri, gazeteciler ve influencerlar yer alıyor. Tasarım sürecimiz, bu hedef kitlenin yaşayacakları deneyime yönelik ihtiyaçlarını anlamak üzere onlarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirerek başladı.

Tasarladığımız deneyim, ziyaretçilerin hem markanın zengin tarihçesi hem de rakı üretim süreci hakkında interaktif ve sürükleyici bir deneyimle karşılanmak üzere evlerinden alınmasıyla başlıyor. Batı Anadolu’nun zengin doğasının içinden geçen bir araba yolculuğuyla ziyaretçiler Rakı Deneyim Merkezi’ne ulaşıyor.

Tasarım stratejimizi, ilham veren bir marka geçmişi etrafında kurguladık: Türkiye’de alkollü içecek sektöründeki pazarlama kısıtlamalarına rağmen başarısını arttırarak sürdüren, yılların bilgi birikimi ile Türkiye’nin güçlü markalarından olan Mey’in ürün kalitesi ile oluşturduğu güven duygusunu ziyaretçilere en etkili şekilde aktarmak istedik. “İletişim kurma, bağlantı kurma, katkıda bulunma ve yaratmak” temaları etrafında kurguladığımız yolculuk, ziyaretçilerin öğrenmesine ve yaratım sürecine katılmalarına imkân vererek onların marka ile empati kurmasını hedefliyor.

Üzüm Bağından Sofraya

Bütüncül bir tasarım yaklaşımı benimseyerek teknolojiyi ve dijital temas noktalarını üretim sürecinin her aşamasında kullandık. Ziyaretçilerin evlerinden alınmasından başlayarak deneyimin sonuna kadar olan süreç boyunca onlara ilham verme amacıyla; marka hikayesi ve güçlü dijital unsurların kullanıldığı, aynı zamanda üretimi vurgulayan endüstriyel öğelerle güncel bir tasarım dili oluşturduk.

Rakı’nın genel üretim yolculuğunda kullandığımız bütün tasarım ögeleri, fabrika içindeki her bir bölümün işlevini yansıtmayı amaçlıyor. Fabrikaya giriş yaptıkları andan itibaren ziyaretçiler çeşitli üretim alanlarından geçerek, Rakı’nın lezzetini oluşturan ana malzemelerin kokusunu deneyimleyebilecekleri “Üzüm ve Anasonun Yolculuğu” ile turlarına başlıyorlar. Ziyaretçileri daha sonra, damıtma tesisinin üç boyutlu modeli üzerinde video mapping uygulayarak tüm üretim sürecini anlatan bir alan karşılıyor. Bu alanda, Mey Diageo’nun kuruluşundan bu yana ürettiği her bir farklı rakının bulunduğu “Marka Duvarı” yer alıyor.

Marka Duvarı’nın devamında, Kraft Rakı’nın özel bakır tanklarda üretildiği ve geleneğin inovasyon ile bir araya geldiği “Yenilikhane” yer alıyor. Laboratuvar görüntüsündeki bu alanda ziyaretçiler, Rakı’nın karmaşık kimyasal yapısını ve en iyi kaliteyi elde etmek için gereken standardizasyonun önemini ifade eden üretim ayrıntılarını ve kimyasal formüllerini inceleyebiliyor. Laboratuvar görüntüsü ile hoş bir kontrast oluşturmak için kullandığımız kontrplak duvar kaplamalarının yanı sıra üzüm üretim bölgelerini gösteren harita ve üzüm bitkisinin çizimleri yer alıyor. Oluşturduğumuz bu karşıtlık, doğal içeriğin laboratuvar ortamındaki dönüşümünü anlatıyor.

“Ustalar Holü” tarih boyunca Rakıyı en ideal haline getirebilmek için çalışmalar yapan ustalara bir saygı duruşu niteliğinde. Geçmişin hikayesine şahitlik ederken, gelecekteki inovatif yolculuğuna giriş yapmanın heyecanını uyandırıyor.

Deneyim Merkezi’nde, ziyaretçilerin fotoğraf çekerek sosyal medyada paylaşma ihtiyacına yönelik noktalar yer alıyor. Tur, rakının asmadan sofraya gelme sürecindeki detaylı çabanın ve bilgi birikiminin derinlemesine anlaşılmasını sağlayan ürün tadımı ile sona eriyor. “Tadım Çarkı” alanı, video mapping uygulamasıyla ziyaretçilerin farklı Rakı çeşitlerinin lezzet profilleri ve eşleşmeleri hakkında bilgi edinmelerine olanak sağlıyor.

Tasarladığımız Mey Diageo Alaşehir Deneyim Merkezi, geleneksel ve dijitali bir araya getirerek Rakı’nın zengin tarihini üretim tesislerinin ötesine taşıyan, markanın hikayesi için güçlü bir anlatım sunan yepyeni bir mecra oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın