Hafıza Aralığı | İstanbul Modern Müzesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hasan Ali Buyuran tarafından, Mimari Proje 402 dersi kapsamında Prof. Dr. Ayşen Çelen Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Terane Mehemmedova Burnak ve Y. Mimar Hatice Dülger yürütücülüğünde tasarlanan Kopyavasyon (Özgün Kopya) konulu "Modern Müze" projesi.

İstanbul Modern ya Wright tarafından tasarlansaydı?

Tarihi Tophane meydanında bulunan, Galataport Projesi kapsamında yeniden inşa edilen İstanbul Modern Müzesi kopyavasyon (özgün kopya) yöntemiyle ‘’dahi mimar’’ Frank Lloyd Wright gözünden yeniden tasarlandı.

Wright’ın yaşamı ve projeleri incelendiğinde tasarım düşüncesi temelde 3 ana unsurdan oluşur. İlk unsur, çocukluğunda oynadığı ve hayata bakış açısını şekillendiren Froebel oyuncaklarından gördüğü temel geometri olarak saptanmıştır. Mimarlığı bir oyun alanı olarak ele alan Wright, yapılarında temel geometriği vurgulamıştır. İkinci unsur “Prairie stili” adını verdiği, yalın yatay çizgilerin ve dinamik geniş saçakların vurgulandığı açık çayır tarzı olarak değerlendirilmiştir. Üçüncü unsur, organik mimari akımı olarak adlandırılan, doğal öğeler ile iletişim içinde olmayı gerektiren tasarım prensibidir.

Proje alanı olarak ele alından Galataport sınırları, tarihi öğelerin bir arada bulunduğu ve kentin siluetini oluşturan önemli noktalardan biridir. Galataport projesi kapsamında bu tarihi alan, devasa kurvaziyer gemilerinin yanaşacağı bir rıhtım olarak ele alınmasından kaynaklanacak olan siluetin kesintiye uğraması durumu, Wright’ın organik mimari anlayışı ile çeliştiğinden reddedilerek tüm alan yeniden tasarlanmıştır. Tarih boyunca denizin doldurulmasıyla, siluetin en önemli parçası Nusretiye Camii geri planda kalmıştır. Yine organik mimari anlayışına dayanarak sonradan kıyıya eklenen dolgu, bölgesel işlevler doğrultusunda tıraşlanmıştır, böylece Nusretiye Camii yapıldığı dönemin kıyı ilişkisine yeniden kavuşmuştur.

‘’Hafıza Aralığı’’ olarak adlandırılan proje, siluetin parçası olan tarihi öğeler ve kıyının asıl sahibi olan kentli için çeşitli aralıklar sunar.

Etiketler

Bir yanıt yazın