Askim’de Ahşap Bir Prefabrik İsveç Evi: Villa Timmerman

İsveç merkezli mimarlık ofisi Bornstein Lyckefors'un, ofis kurucularından Andreas Lyckefors ve eşi için tasarladığı ahşap bir prefabrik İsveç evi olan Villa Timmerman, Gothenburg'un yerleşik ve aile evlerinin doğayla zarif bir şekilde harmanlandığı popüler yerleşim bölgesi Askim'de bulunuyor.

Yarı müstakil bir ev olan Villa Timmerman denize bakan güneydoğu yamacına konumlanıyor.

“Farklı yönlere baktığı için her iki ucu da eşit niteliklere sahip yarı müstakil bir ev yaratmak zordu. Bölgesel koşulları dikkatli bir şekilde incelemeli ve hava, manzara, güneş, akşam güneşi, sokak ve komşularla teması göz önünde bulundurmalıydık. Nihayetinde evin her iki tarafı da sabah, öğle ve akşam güneşi alacak şekilde düzenlenebilir. Günün aydınlık saatlerinde terasta veya balkonda her zaman güneş oluyor.”

Tüm seviyelerin ve yönlerin gün boyunca yeterli görüş ve doğal ışık almasını sağlamak için eğimi aşmak başka bir zorluk olmuş. Ekip bu engele, cepheye oyulan geniş açıklıklar ve oturma ve yemek alanı gibi (bir kısmı çift yükseklikte olup tavana kadar uzanıyor) açık plan alanlar ile akıcı bir iç mekan oluşturarak yanıt vermiş. Açıklık, sadece konforlu ve aydınlık iç mekanlara izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda sakinlerin evin her köşesinde çevredeki doğa ile bağlantı kurmasını sağlıyor.

Tüm katları birbirine bağlayan ahşap bir merdiven de bulunuyor.

“Evin aile ile birlikte büyüyebilmesini ve hayatın her aşamasında iyi işlev görmesini istedik. Geleneksel fonksiyonel ayrımlı oda planını bölerek, kat planına tutarlı nitelikler verilebilir. Sosyal oda evin her yerine uzanıyor, yatak odaları ve tuvaletler tüm katlara yerleştirildi. Küçük çocuklar ebeveynlerinin yanında uyuyabilirken, daha büyük çocuklar, gençler veya misafirler kendi katlarında bulunan tuvaleti kullanabilir ve kendi oturma odalarında oturabilirler.”

Ahşaptan yapılmış ve tamamen prefabrik olan ev yerinde basit ve hızlı bir şekilde monte edilmiş.

Ahşap, içeride merdiven ve mobilya gibi unsurlar da dahil doğal renklerinde tutulmuş, ancak dış yüzey siyah ve kahverengi bir pigment üretmek için ahşap katranı ile işlenmiş ve bu dramatik bir görünüm kazandırmış, özellikle kışın kar ile kontrast oluşturduğunda.

Dıştan üç ızgara da (çapraz ve dikey nervürler) bu etkiye katkıda bulunuyor.

“Izgara, cephede güneş ışınlarına karşı ekstra koruma ve batı kıyısında yağmura karşı koruyucu bir tabaka olarak iyi işlev gördüğünü kanıtlayan bir deney oldu.”

Bu arada çatıda, evin enerji tüketimini desteklemesi için katranlı ahşap panelleri ve güneş panelleri birleştirilmiş.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın