Arşivden Çıktı: “Cumhuriyet Döneminin Planlı Mahalleleri”

Cumhuriyet döneminin mimarlık, tasarım, planlama ve koruma pratiklerinde öne çıkan, yapılı çevreye ilişkin beş hikâyenin üçüncüsü olan “Cumhuriyet Döneminin Planlı Mahalleleri” 21 Aralık 2021 tarihinde saltonline.org ve SALT Online sosyal medya kanallarında yayınlandı.

4. Levent Mahallesi SALT Araştırma, Gültekin Çizgen Arşivi

SALT ve Kalebodur’un yedi yıla yayılan ortaklığı sayesinde SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nde biriken kaynaklar, bu yıl Arşivden çıktı videolarında ele alınıyor.

2. Ataköy Sitesi SALT Araştırma, Gültekin Çizgen Arşivi

Videoda, Cumhuriyet döneminin tasarım ve planlama pratiklerinin birer yansıması olan ve toplu konut üretimi amacıyla tasarlanıp şehir çeperlerinde inşa edilen Saraçoğlu Mahallesi, Ataköy Mahallesi, Etiler Yapı Kooperatifi, Güzel Konutlar Kooperatifi ve Levent Mahallesi’nin hikâyeleri, projelerde rol oynamış mimar ve plancılar Paul Bonatz, Kemal Ahmet Arû, Seyfi Arkan ve mimari fotoğrafçı Gültekin Çizgen’e ait belgeler ışığında ele alınıyor.

Kalebodur’un desteğiyle SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ne dâhil edilen koleksiyonlar, 20. yüzyıl Türkiye’sinde etkin uzmanlardan edinilmiş eskiz, çizim, yazışma, sözleşme, rapor, harita, fotoğraf, dia, ses kaydı ve videodan oluşan 170 bin belgeyi bir araya getiriyor.

Arşivden Çıktı: Nezih Eldem Koleksiyonu’ndan Süleymaniye ve Zeyrek

Arşivden Çıktı: Anıtkabir ve Mimarları

Etiketler

Bir yanıt yazın