1. Mansiyon, Kaş’ın Kahramanları Anıtı Tasarım Yarışması

1. Mansiyon, Kaş’ın Kahramanları Anıtı Tasarım Yarışması

PROJE RAPORU

An’ın İzi:

Bir anıttan ne bekleriz? Tasarım yolculuğuna başlarken ilk bu soru vardı aklımızda.

İnsan çok kolay unutur. Fakat öyle anlar vardır ki unutmak istemez uzun yıllar saklamak ister. Bunu ona hatırlatacak bazı sembollere, objelere ihtiyaç duyar. Anma sırasında geçmişe gider aklı , duyguları  değişir. Geçmişin izi onun ruhunu sarar ve böylece anma işlemini gerçekleştirir insan. Anma ritüelinden sonra bir farkındalık kazanır ve bu onun gelecekteki adımlarını etkiler. Geçmişin izi geleceğin adımları…

Bir şeyleri anmak için anıt yaparız. Anıtlar bizim anma ihtiyacımız için yardımcı bir semboldür. O zaman bir anıttan:

Anma esnasında hissettiğimiz duyguyu artırmasını, geçmişten bir mesaj taşımasını, uzun ömürlü olmasını ve estetik değere sahip olmasını bekleriz.

Vatanımızın yiğit Kaş’lı kahramanları için kahramanlık anıtı tasarlayacaktık ve bu değerleri barındırması gerekiyordu. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve Topçu Teğmen Yusuf Ziya Erdil’ i geleceğe taşımak, unutan insana hatırlatmaktı amaç. Ey insan, unutma geçmişinin izlerini diyebilmekti. Bir seslenişti, denize doğru açılan. Bakışını  göğe doğru yükselten.” Nice toplar patladı bu cesur kahramanların kolundan. Bir top daha patladı geçti buradan. İzi kaldı, hissedebiliyor musun?” diyebilmekti.

Geleceğin adımlarını atarken geçmişin izinden…

Anıtı tasarlarken edindiğimiz bu dört ilkeyi tasarımımıza şöyle uyarladık:

1-Geçmişten bir mesaj taşıması: Topçu kahramanlarımız Mustafa Ertuğrul Aker ve Yusuf Ziya Erdil vatan için kurtuluş mücadelesi vermiş, bu mücadelede büyük başarılar elde etmiştir. Anıt yüzeyleri delen bir toptan geriye kalan izleri sembolize etmektedir. Kahramanlarımızın başarılı top atışlarına bir atıftır.

2- Hissedilen duyguyu arttırması: Anıtın dairesel düzgün formları , ağır ve saplanmış görüntüsü, kuzey yönünde dairelerin eğik oluşu ve gök yüzüne doğru daralması  bu sayede anma esnasında bakışları bir odak üzerine alacak şekilde tasarlanmıştır. Duygulara odaklanmayı kahramanlarımıza saygı duyma ve teşekkür etme  hissiyatını arttıracağı düşünülmüştür.

3-Uzun ömürlü oluşu: Uzun dayanımlı ön gerilimli beton kullanarak yapıda istenen form yakalanacak ve Kaş’ın yazları kurak kışları yağışlı iklimine uygun düşeceği ve uzun ömürlü olacağı ön görülmüştür.

4-Estetik Değere Sahip Olması: Kaş, ülkemizde turizm yönünden gelişmiş  doğal güzellikleri ve sahilleriyle çokça yerli yabancı turist çeken bir kent. Her milletten insanı ağırlayan bu kente anlamsal değerleriyle beraber estetik olarak da değer taşıyan kentin  sembolü olacak bir anıt tasarlanmalı. Bir yerden ayrıldığımızda bize o yeri hatırlatacak fotoğraflardır. Bir fotoğrafçının bakış açısıyla bakılıp güneş, gölge oyunlarına izin verecek keyifli fotoğrafların çekilebileceğine imkan tanıyan bir form olduğu varsayılmıştır.

Taşıyıcı Sistem:

Önerilen taşıyıcı sistem yüzeysel taşıyıcı olduğu için plak ve levha olarak tasarlanacağından kolon ve kiriş kullanılmayacaktır,. Nesne temel bağlantısı sistem uygulama projesinde sınır koşulu ve sınır değer olarak sayısal çözüme girecek ve bu değerlere göre geleneksel betonarme veya öngerilmeli beton olarak tasarımlanması gerekecek. Bilgi sistemleri ve yapay zeka teknolojisi ile sayısal tasarımı ile çözülmüş olacaktır.

Kesitte temel kısmına , yerel zemine ait zemin katmanlarının jeoteknik ve jeofizik vb. bilgileri olmadığı için temel sistemi önyaklaşım olarak radye temel kabul edilmiştir. Deniz kenarı dolgu zeminler doygun(sulu), ince kum silt kil vb. bulundurur. Sıvılaşma, dinamik büyütme vb. ile temel sistemi net şekilde uygulama projesinde çözümlenecektir. Temel yüksekliği zemin ve üst yapıdan gelen etkilere göre belirlenecektir.

Yeraltı ve yağmur suları:

Yağmur veya yeraltı suyunun zararı, temelin kendisinden daha çok zemin katmanlarının dokusunu ve özelliklerini değiştirerek temel ve yapının büyük şekil değiştirmeler nedeniyle etkilenmesidir. Yeraltı suyu için drenaj bir çözüm yöntemi olarak sunulmuştur. Yüzeysel ve yağmur sularının temel altı zeminine girmemesini sağlayacak şekilde membran su yalıtımı düşünülmüştür.

Peyzaj tasarımı:

Anıt kaidesi beton zemin üzerine su izolasyonu ve drenajı yapılmış toprak zemin üzerine bitkisel alan tasarlanmıştır. Bu bitkisel alanda yonca, papatya gibi saçak köklü bitkiler düşünülmüştür. Anıta rampa ve merdivenden aktif ulaşım sağlanmaktadır.

Tören alanı:

Anıt kaidesinin etrafı toplanma  alanı, kaide üzeri sesleniş ve sunum alanı olarak düşünülmüştür.

Etiketler

Bir yanıt yazın