Expo 2020 Dubai Pavyonları 02

1 Ekim 2021 – 31 Mart 2022 tarihleri arasında yapılması planlanan Expo 2020 Dubai ülke pavyonlarını yayınlamaya devam ediyoruz.

1 Ekim 2021 – 31 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenecek Expo 2020 Dubai’de ülkeler, pavyon temaları ve tasarımlarını tanıtmaya kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Ülkeler, Pavyon Temaları ve Tasarımları

Umman Pavyonu

Tema: Oman – Opportunities over Time
Adi Architecture

Umman Pavyonu’nun tasarımı, Umman’a özgü kıymetli tütsü reçinesinin yüzyıllardır sürdürülebilir bir şekilde alındığı mütevazi ağaç olan Boswellia Sacra’dan ilham alıyor. Umman’ın “dünyaya armağanı” olan tütsü, eski çağlardan günümüze ülkenin gelişiminde hayati rol oynadı.

Ağacın alçak, gölge veren dallarını anımsatan asimetrik, akıcı formu, yaşamı saran ve koruyan bir yapı izlenimi veriyor. İç mekanlarda ise ziyaretçileri ilaçtan gıdaya ve kozmetiğe kadar tütsünün Umman’a sağladığı çeşitli faydaları detaylandıran beş bölge karşılıyor.

Yapı, Arap ve İslam mimarisinin ruhunu korurken çağdaş tasarımı kullanarak Umman’ın geçmişini anlatacak.

Peru Pavyonu

Tema: Timeless, always Peru
Habitare

Expo 2020 için tasarlanan Peru Pavyonu’nda bağlantı kavramına odaklanan Habitare ekibi, ülkenin çok kültürlü yapısı için birleştirici bir unsur keşfetme sürecinde dokuma tekstilini her şeyi birbirine bağlayan bir nesne olarak tanımlıyor ve dokuma konseptini yapının iç dokularına ve mobilyalarına dahil olmak üzere bütününe entegre ediyor. Pavyonun mimari tasarımına hakim olan kıvrımlı çizgiler, Peru’nun varlığı boyunca izlediği dolambaçlı yolu temsil ediyor. İplerden yapılmış halatlardan oluşan son İnka halat köprüsü olan Q’eswachaka Köprüsü’ne de vurgu yapan tasarım, Peru kültürü, atalarının gelenekleri ve üretim süreçleri hakkında bilgilerle dolu geniş bir alan sunuyor.

Filipinler Pavyonu

Tema: Bangkóta: Philippine Coral Reef
Budji + Royal Architecture + Design

Filipinler Pavyonu’nun temelini oluşturan “Bangkóta” teması, mercan resifi anlamına gelen eski Tagalog kelimesinden geliyor. Kendi tasarım felsefesi olan “Doğa Barıştır”dan yararlanan mimar Royal Pineda ve Budji Layug, tıpkı Filipinliler’in dünya çapında gelişmesi gibi mercan resiflerinin okyanuslara yayılıp büyümesinden ilham alıyor ve proje insanlarla, hareketlerle, aktivitelerle, bitki örtüsü ve su öğeleriyle titreşen canlı bir mercan kayalığı haline geliyor. İçindeki hazineler için koruyucu bir görev üstlenen dalgalı dış yapısı ile aynı anda hem iç hem dış mekân deneyimi sağlıyor. Böylece pavyon doğayı, ışığı ve gölgeyi, esintiyi, nemi; sıcaklık, rahatlık, ham ve rafine hissini takdir etmek için bir mekân haline geliyor.

Polonya Pavyonu

Tema: Creativity Inspired by Nature
WXCA

Ağaç benzeri yapısı, üzerinde yüzen ve uçan kuş sürüsünü tasvir eden modüler kinetik heykeli ile Polonya Pavyonu, açıkça hareketlilik temasına atıfta bulunuyor. Doğanın zenginliği, peyzaj çeşitliliği ve Avrupa’nın merkezindeki stratejik konumu, Polonya’yı Avrupalı ​​göçmen kuşlar için önemli bir yaşam alanı haline getiriyor. Yapı, ziyaretçileri bu yolculuğa katılmaya ve Polonya avifaunasının bolluğuna bakmaya davet ederken, yalnızca Polonya doğasının güzelliği hakkında değil, aynı zamanda uluslararası alışveriş, hareketlilik, fikirlerin ihracatı ve teknolojik düşünce hakkında ilgi çekici bir hikâyeye davet ediyor. Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve daha büyük çocuklar için ayrılan özel mekanları ile EXPO 2020’nin ana teması olan “Zihinleri Bağlamak, Geleceği Yaratmak” konusunu dikkate alarak, dünyanın geleceğini yaratacak genç nesilleri de projeye dahil ediyor.

Portekiz Pavyonu

Tema: A World in One Country
Saraivaeassociados, Casais Group

Portekiz’in dünya ile bağının ve küreselleşmenin doğuşunun en büyük sembolü olan “karavel” yelkenli bir gemi türüdür. Karavel, yataylığı ile okyanusla olan temasını ve keşiflerinin yönünü simgelerken, dikeyliği ile itici güç olarak rüzgârdan faydalanmasına vurgu yapıyor. Böylece yapı, soyut ve hacimsel sentezde somutlaşan kavramsal bir karakter kazanıyor.

Portekiz, Expo 2020 Dubai’de halkının çeşitliliği ve kapsayıcılığı aracılığıyla insan ruhunu vurgulayacak, yaratıcılık ve yenilik kültürünü yansıtacak ve büyük fırsatlardan oluşan bir ekosistem ortaya çıkaracak.

Romanya Pavyonu

Tema: New Nature
CUMULUS

“New Nature” başlıklı Romanya Pavyonu, doğal unsurların önemine odaklanacak. Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve bilimsel yeniliği destekleyen Romanya halkı ile doğa arasındaki yakın ilişkiyi yansıtan tema, ülkenin zengin kültürünü ve tarihini de keşfedecek. Seramik, dökme mozaik, keçe ve ahşap gibi dokunsal yüzeyler kullanılarak ziyaretçilerin duyusal deneyimleri zenginleştirilecek.

Ayrıca proje, dünya çapında tartışmalı konulardan biri olan su kaynaklarının altını çiziyor. İç mekânda bulunan unsurlarını duyurmak için bir su aynasının üzerine uzanıyor. Romanya’nın dört sütununu sembolize eden dört kemeri devreye sokan proje, ülkenin inançlarını yansıtıyor: doğa, gelenek, eğitim ve teknoloji.

Suudi Arabistan Pavyonu

Tema: The sky is the limit
Boris Micka Associates

Yerden açılan ve gökyüzüne doğru yükselen devasa bir pencereyi andıran pavyon, Suudi Arabistan’ın konuksever karakterini, köklü kültürünü ve halkının yükselen hırsını temsil ederken ziyaretçilere ülkenin dönüşümünü yansıtan bir yolculuk vaat ediyor. Çevre dostu yapı, Suudi girişimcilerden temin edilen ve krallıkta üretilen 650 güneş paneli bulunduruyor.

Suudi Arabistan Pavyonu, Expo 2020 Dubai’de BAE Pavyonu’ndan sonra en büyük ikinci mekan olacak.

Singapur Pavyonu

Tema: Nature, Nurture, Future
WOHA

“Nature, Nurture, Future” temalı Singapur Pavyonu, Singapur’un küçük bir ada şehir devleti olarak fiziksel sınırlamalarının üstesinden gelme ve kendini son derece yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şehir olmaya uyarlama hikayesini özetliyor.

Pavyon, geleceğimiz için daha fazla olasılık yaratmak için toprağımızı ve insanlarımızı beslemeye devam ederken, ziyaretçileri doğa ile yapılı çevre arasında daha güçlü ilişkiler geliştirmedeki rollerini düşünmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Ziyaretçiler, Singapur’un “Bahçede Şehir” ününün bir kanıtı olan pavyonda doğanın manzaraları ve sesleriyle meşgul olacağı dolambaçlı bir deneyimsel yolculuğa çıkıyor.

Sri Lanka Pavyonu

Tema: So Sri Lanka
Moratuwa Üniversitesi öğrencileri

Sri Lanka’nın el değmemiş sularından esinlenilen ülke pavyonu, Expo 2020 Dubai’de “Fırsat” alt teması altında kurulacak ve “Yaratıcılık Adası” olarak isimlendirilecek. Pavyon, zengin ve eski yaratıcılık ve beceri tarihini modern bir zihniyetle uyumlu hale getirerek, ülkenin 2.500 yıllık mirasını çağdaş bir bağlamda sergileyecek. Bilgilendirici videolar yayınlamak için kullanılan dijital ekranlardan faydalanan ziyaretçiler, Sri Lanka’daki çeşitli sektörlerdeki uygulamalarını keşfedecek.

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu Pavyonu

Nevis Sixth Form College öğrencileri

St. Kitts ve Nevis’in zengin kültürel mirası güzellik, yemek ve müzik aracılığıyla keşfedilecek. Ziyaretçiler, Nevis Sixth Form College’daki öğrenciler tarafından tasarlanan pavyonda ikiz ada federasyonuna özgü yenilikler ve deneyimlerle karşılaşacak. Ağlarla örülmüş tavan tarafından yansıtılan ışık, ziyaretçilerin su altında yürüyormuş gibi hissetmelerini sağlayan bir aquamarine atmosferi yaratacak. Pavyondaki alanlar, tipik manzaralardan nefes kesici manzaralara kadar St. Kitts ve Nevis’in ikonik fotoğrafları ve videografisiyle dolu olacak ve etkileyici bir deneyim yaratmak için ses ve dokunsal özellikleri bir araya getirecek.

Pavyon çocuklar, yaşlılar ve engelliler dahil olmak üzere çeşitli demografik veriler için erişilebilir olmayı vaat ediyor.

Sudan Pavyonu

Tema: The Land of Infinite Opportunities
Sara Elhussein

Sürdürülebilirliği ve çevre dostu özellikleriyle bilinen Nubian Evi’nden ilham alan Sudan Pavyonu’nun çağdaş tasarımı dikkatleri üzerine çekiyor. Pavyon, ülkenin kültürel çeşitliliğini, antik tarihini ve ekonomisini yeniden düzenlemek için yapılan değişiklik dalgalarını tasvir eden Nubia sembollerinin bulunduğu cephesiyle geçmiş ve gelecek Sudan’ı simgeliyor.

Sinema salonu ve VR birimleri, ziyaretçilere Sudan’ın gerçek hayattan görüntülerini sunacak. Uzun süredir saklı kalan fırsatlar ve olanaklar dünyaya yeniden tanıtılacak. Dünya tarafından daha önce hiç görülmemiş nadir kültürel ritüeller ve otantik kabile dansları ilk kez sahneye çıkacak.

Surinam Pavyonu

Tema: The Power of Diversity; Suriname an Oasis of Opportunity!
Students

Güney Amerika’nın en küçük ülkesi Surinam, insanların ve doğanın uyum içinde bir arada yaşadığı bir ülke. Pavyon, Surinam’ın birlik ve hoşgörüye duyduğu saygının bir yansıması olan “her şey bir arada” anlamına gelen “Moksie Patu” olarak da bilinen Surinam’ın çeşitlilik teması hakkında keşfe çağırıyor. Dubai’nin yeniliği, fırsatı ve bağlantıyı teşvik etme misyonunu somutlaştırmayı hedefliyor. Ülkenin kuzeyinden güneyine ana ulaşım yöntemi olan su ile seyahate vurgu yapan pavyon, bölgelerinden birini dönüştürerek su kütlesinin içinden seyahat etme hissini bünyesine taşıyor.

İsveç Pavyonu

Tema: Co-Creation for Innovation
Alessandro Ripellino Arkitekter, Studio Adrien Gardère ve Luigi Pardo Architetti

İsveç Pavyonu’nun teması ve İsveç amblemi olan “orman” hem bir sembol hem de hayal gücünü ve yaratıcılığı besleyen bir mimari oluşturuyor. İskandinav ormanları, pavyonun mimarisine ve hikâye anlatımına ilham vermek için İslami geometrik tasarımla birleşiyor.

Pavyonun mimari dinamiği, ziyaretçilerin ormanda dolaşıp sergileri keşfedebilecekleri açık bir zemin katına dayanıyor, özel programlar ve konferans alanları ise ağaç evlerin görüntüsünü çağrıştırarak yukarıda asılı duruyor. Sonsuz bir orman manzarası izlenimi, alanların sınırlarını bulanıklaştıran aynaların kullanımıyla pekiştiriliyor. Ayrıca yapı beton ve çelik yerine alternatif malzemeler kullanarak 1.000 ton karbondioksit tasarrufu yapmayı hedefliyor.

Tayland Pavyonu

Tema: Mobility for the Future
Index Creative Village

Tayland Pavyonu, ulaştırma, lojistik, dijital bağlantı ve kişisel hareketliliği sergilemek için ülkeyi “Mobility for the Future” temasıyla temsil edecek. Binaya iletilen ısının azaltılmasına yardımcı olmak için, pavyon 500’den fazla yapay çiçekten yapılmış bir perdeyle örtülecek. Konukları ağırlamak için kullanılan geleneksel çiçek çelenklerinden ilham alan tasarım misafirperverliği, şansı ve saygıyı simgeliyor. Expo 2020’nin sürdürülebilir odağı ile uyum sağlamak ve çevresel etkisini azaltmak için, pavyonun inşası ve tasarımı minimum miktarda güç ve enerji kullanacak şekilde dikkatlice planlandı. Ayrıca, yapısal işlerde geri dönüştürülmüş beton, çelik ve alüminyum ve yerel kaynaklı malzemeler kullanılarak, pavyonun karbon ayak izi en aza indirgendi.

Türkmenistan Pavyonu

Tema: Power of Five
Tekmil

Türkmenistan’a özgü ve ulusal gururu simgeleyen Ahal Teke (Akhal-Teke) atları, Türkmenistan Pavyonu’nun deneyiminde önemli rol oynuyor. Beş atın 360 derecelik görüntüsü ile pavyon içindeki insanların hareketini de duvarlarına yansıtarak eşlik eden ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunuyor. Ayrıca yapı, ziyaretçilerini buğday, pamuk ve rüzgârı temsil eden unsurlar aracılığıyla ülkenin tarımsal bağlantılarını vurgulayan bir alana yönlendiriyor.

Birleşik Krallık Pavyonu

Tema: Innovating for a Shared Future
Es Devlin Studio, Avantgarde ve Veretec

Stephen Hawking’in son projelerinden biri olan “Breakthrough Message”dan esinlenen Birleşik Krallık Pavyonu, bir gün uzayda başka ileri uygarlıklarla karşılaşmamız halinde kendimizi bir gezegen olarak ifade etmek için hangi mesajı ileteceğimizi düşünmeye davet ediyor. Gelecekte sürdürülebilir çözümler sağlamak için teknoloji, yaratıcılık ve yenilik alanlarında yaptığı katkıları keşfe çıkarıyor.

Ziyaretçiler sürükleyici alana girmeden hemen önce, toplu mesaja bir kelime veriyor. Choral Space’e adım atıldığında, dünyanın her yerinden seslerin ve müziklerin yer aldığı bir ses manzarasıyla karşılaşılıyor. İngiltere Pavyonu’ndan ayrılırken ise cepheye dönüp bakıldığında ziyaretçilerin yaratılmasına yardımcı olduğu toplu mesaj görülüyor.

Ukrayna Pavyonu

Tema: Smart Ukraine: Connecting Dots
ASGC – ASI

Ukrayna Pavyonu, akıllı düşünme, akıllı sağlık, akıllı yaşam ve akıllı görüşten oluşan “Akıllı Ukrayna” teması altında ülkenin vizyonunu gösterecek. Ukrayna’nın kültürel mirasını ve yenilikçi ruhunu keşfedecek. Tek bir şarjla 380 km yol alabilen e-bisiklet, seramikler ve enerji üreten güneşlikler için 3D yazıcı gibi icatlar ile ülkenin gelişen teknoloji sektörünü sergileyecek. Pavyon ayrıca ziyaretçilere huzurlu bir ortam yaratmak için pitoresk bitki örtüsünü kullanacak.

Amerika Birleşik Devletleri Pavyonu

Thinkwell Group

ABD Pavyonu, Amerikan özgürlüğünü, ideallerini, girişimlerini ve yeniliğini sergileyecek. Konuklar, pavyonun içinden geçen hareketli bir yürüyüş yolu aracılığıyla özgürlüğün herkes için nasıl fırsat yarattığını gösteren sergide yolculuğa çıkarılıyor. Bu yüksek kapasiteli taşıma sistemi, her yaş ve yetenek için güvenli ve benzersiz bir deneyim sunuyor. Ana gösteri alanında ise sergilenen anlatıları birbirine bağlayan ve en cesur fikirlere değinen sekiz dakikalık bir döngü gösterisi yer alıyor. Ziyaretçiler, gün boyunca canlı eğlencelerin yer alacağı çardağın avlusunda ise Amerikan yemeklerini ve kültürünü deneyimliyor.

Zimbabve Pavyonu

Tema: The Untapped Jewel of Africa
Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri

Zimbabve Pavyonu’nun öğrenci tasarımcıları, “hizmete hazır (open for business)” temasına dayalı olarak, daha parlak bir geleceği tasvir etmeyi amaçlıyor. Zimbabwe’yi gücü “büyük insanları” olan bir ülke olarak temsil eden pavyon, yenilik ve büyüme alanlarına doğru hızla yönelen bir ülkeyi yansıtıyor. Bozulmamış vahşi yaşamı, doğayı, gökyüzünü ve muhteşem gün batımını temsil eden duvarları, konuklarını Zimbabve’nin tropikal çayırlarını deneyimlemeye davet ediyor.

İspanya Pavyonu

Tema: People and Places
Amann-Canovas-Maruri

Tarihi yenilik ve maceradan biyoçeşitliliğe kadar birçok şeyi keşfe çıkan İspanya Pavyonu, şehir meydanı atmosferiyle çok çeşitli bir deneyim sunuyor. Yapının konik şekli sayesinde hava akışı mekânı serin tutarken çevre dostu bir iklim kontrolü sağlıyor. Kumaş, demir ve ahşap gibi yeniden kullanılabilir malzemeleriyle sürdürülebilir bir anlayış yansıtıyor.

Yapı, ülkenin edebiyat, mimari ve eğitim alanındaki gelişmeleri ile 800 yıllık İslam tarihini keşfe çağırıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Pavyonu

Santiago Calatrava

Uçan bir kartalın şeklinden ilham alarak tasarlanan BAE Pavyonu, yaklaşık 15.000 metrekarelik bir alan kaplıyor ve dört kattan oluşuyor. 1.717 metrekarelik bir alan lounge alanına, 588 metrekare asma kat ise yardımcı fonksiyonlara ayrılıyor. Geri kalan 12.000 metrekarelik iki kat ise, “Fikirleri Buluşturmak, Geleceği Yaratmak” temalı sergilere ev sahipliği yapacak.

Yeni Zelanda Pavyonu

Tema: Care for People and Place
Jasmax

Yeni Zelanda, Dubai Expo 2020 için tasarladığı pavyonunda, ülkenin vatandaşlarına ve topraklarına gösterdiği korumacı davranıştan ilham alıyor. Yeni Zelanda Pavyonu, Sürdürülebilirlik Bölgesi’nde yer alacak ve Yeni Zelanda’nın “muhafızlık ve koruma” anlamına gelen dünya görüşü “kaitiakitanga”nın hikayesini anlatacak.

Jasmax Architects tarafından tasarlanan 2.000 metrekarelik pavyon; sergi salonu, restaurant, tasarım dükkânı ve konaklama birimlerinden oluşacak.

Pavyonun tasarımında, yerli Māori halkının yaptığı “waka taonga” denilen oymacılık eserlerinden ilham alındı.

İsviçre Pavyonu

Tema: Reflections
HHF Architects, Tamschick Media+Space, Atelier Oi, Antón & Ghiggi

Tamschick Media+Space, Atelier Oi ve peyzaj tasarımcısı Antón & Ghiggi ile çalışan HFF; açık ve interaktif peyzaj düzenlemesi ile mekânsal, görsel ve akustik bir deneyimi yaratmayı hedefledi.
Projenin ismi, geleneksel lüks İsviçre saat endüstrisinden ilham alıyor. İsim; saat, dakika ve saniye ile zamanı göstermenin yanı sıra, “komplikasyonlar” olarak da bilinen özel tamamlayıcı fonksiyonlara sahip karmaşık bir mekanik sisteme referans veriyor. İsviçre Pavyonu’na girenler kendilerini bir İsviçre binasının içinde değil; içi açılmış bir saat mekanizmasının, çarkları tıkır tıkır çalışan iyi yağlanmış bir eğlence makinesinin içinde bulacaklar.

Lüksemburg Pavyonu

Tema: Resourceful Luxembourg
Metaform

Lüksemburg Pavyonu Metaform Architects tarafından tasarlandı, tasarımcıya üç aylık yarışma değerlendirme sürecinden sonra karar verildi. Pavyonun teması “Resourceful Luxembourg” ve Lüksemburg kendini ticari uzay seyahati ve asteroid madencilik için bir merkez olarak tanımlıyor. Spiral şeklindeki tasarımda tüm katlara ulaşan bir rampa sistemi bulunuyor ve içinde çeşitli sergi alanları ve restoran bulunuyor.

Hollanda Pavyonu

Tema: Uniting Water, Energy and Food
V8 architects

Bir bitki kulesinin etrafına odaklanan “kapalı devre iklim sistemi”, Hollanda’nın Dubai Expo 2020’deki pavyonunda yer alacak. Pavyon, Körfez bölgesindeki kaynaklar arasındaki ilişkileri araştırmak için Hollanda tarafından yürütülen çok yıllık bir projenin doruk noktasını oluşturuyor. Suyu, enerjiyi, yemeği birleştiren bir temaya sahip olacak.

Şeffaf dikdörtgen şeklindeki binanın merkezinde, eş merkezli bitki halkaları ile kaplanmış, koni şeklinde dev bir yapı yer alacak. Bu, alanın bir biotop olarak işlev görmesine izin verecek.

Geçici bina tamamen yerel olarak temin edilen veya yerel olarak kiralanan malzemelerin bir kombinasyonundan inşa edilecek. Fuardan sonra tüm malzemeler iade edilecek ve yeniden kullanılacak.

Finlandiya Pavyonu

Tema: Sharing Future Happiness
JKMM

“Kar Pelerini” olarak adlandırılan yapının tasarımında, her kışın başlangıcında Finlandiya’nın peyzajını kaplayan ince, beyaz, ilk kar tabakasından ilham alınmış.

Pavyonun, ana girişindeki form ile geleneksel Arap çadırlarına atıfta bulunularak hem ülkenin kendi kültürü hem de EXPO’nun düzenlendiği coğrafyanın kültürü bir araya getiriliyor.

Sürdürülebilirlik, JKMM’nin tasarımı ve sonraki inşaat süreci boyunca yol gösterici bir tema olmuş. Sınırlı sayıda Fin malzemesinin ithal edilmesi dışında, “kar pelerin” neredeyse tamamen yerel malzemeler kullanılarak inşa edilecek. Böylece gereksiz lojistik ve taşımacılığın yol açtığı çevresel yükün azaltılması planlanıyor. Ayrıca kullanılan malzemelerin %80-85’i EXPO bittikten sonra geri dönüştürülecek ve tekrar kullanılacak.

Burundi Pavyonu

Tema: Burundi, the Philosophy of Giving and Receiving

Pavyon, turistleri, iş ortaklarını ve yatırımcıları çekmek amacıyla Burundi’nin en önemli özelliklerinden bazılarını, eşsiz kültürel geleneklerini ve misafirperver ve çalışkan insanlarını sergileyecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın