JKMM, Finlandiya’da 80’lerden Kalma Kütüphaneyi Yeniledi

Kirkkonummi, Helsinki yakınlarında, bir Orta Çağ taş kilisesinin etrafına inşa edilmiş 40.000 nüfuslu bir belediye. JKMM, kilisenin karşısındaki eski şehir kütüphanesini yeniledi. 4.700 metrekarelik kütüphane Ekim ayında ziyarete açıldı.

Tuomas Uusheimo

Fyyri, 1980’lerdeki orijinal kütüphanenin mevcut somut yapısı kullanılarak hayata geçirilen bir yeniden kullanım projesi. JKMM, 80’lerden kalma binayı yeniden biçimlendirirken, hacmini iki katına çıkarmış. Küçük çocuklar için etkinlikler odaları, gençlik kulüpleri, sergi alanları, etkinlikler ve performanslar çok çeşitli mekan önerileri tasarlamış.

Tuomas Uusheimo

Zemin kattaki kafede, gazete ve süreli yayınlara ayrılmış 198 metrekarelik geniş bir okuma salonu bulunuyor. Ana okuma salonunun tasarımı, ritmik, çıplak beton kolon ve kirişlerden oluşuyor.

Yakındaki açık pazarla birlikte kilise ve kütüphane, Kirkkonummi’nin sivil merkezini oluşturuyor. Bu nedenle JKMM, kilise avlusuna bakan 50 metre uzunluğunda korunaklı bir teras tasarlayarak, kütüphanenin komşu kiliseyle olan ilişkisini vurguluyor. Fyyri adı verilen yeni kütüphanenin bakır kiremit kaplaması da bölgenin denizcilik mirasıyla ilgili.

Fyyri’deki okuma odaları, son derece iyi düşünülmüş tasarımları ve dikkatlice detaylandırılmış iç mekanları sayesinde kitap ve öğrenme fikrini yücelten Fin modernist kütüphane geleneğine saygı niteliğinde.

“Kütüphaneler artık yalnızca kitaplarla ilgili değil, bilgi ve deneyimleri birden çok kanal aracılığıyla paylaşmakla ilgilidir. Bu bilgi kütüphane tipolojisini değiştirdi: çağdaş kütüphaneleri ilham almak, okuma ve diğer etkinlikler yoluyla yeni şeyler öğrenmek ve ayrıca bir araya gelmek için yerlere dönüştürmek. Finlerin bugün kütüphaneleri halka açık oturma odaları olarak adlandırmasının nedeni budur.”
JKMM’nin kurucu ortağı Teemu Kurkela

Fyyri’deki iç mekanlarda, sıcaklık ve aynı zamanda bu bina tipolojisine uygun bir duygu yaratan pirinç armatürler kullanılmış. Pirinç ayrıca JKMM tarafından kütüphanenin girişlerinde ve korkuluklarında ziyaretçileri mekana davet edecek ve ortak alanlarda sezgisel olarak yönlendirecek şekilde de kullanılıyor.

“Fyyri’nin iç mekanı, herkesin binada hak ettiği mekanı bulmasını sağlayacak şekilde sıcak ve samimi olacak şekilde tasarlandı. 80’lerin yapısını yeniden kullanarak, iç mekanda beklenmedik alanlar da oluşturuyor. Çocuk hikayeleri için fazlasıyla mükemmel olan rahat alanlar ve saklanma yerleri var.”
İç Mimar Tiina Rytkonen

Etiketler

Bir yanıt yazın