Teşvik Ödülü, “Kadıköy Mendireğinin Üzerinde Bir Çay Evi” Öğrenci Yarışması

Teşvik Ödülü, “Kadıköy Mendireğinin Üzerinde Bir Çay Evi” Öğrenci Yarışması

PROJE RAPORU

Mendirek ve deniz feneri kavramları ‘çay evi’ ile bir bütünlük sağlanacak şekilde yeniden yorumlanılmıştır. Yapı mendireğin lineer varoluşunu kırarak manzaraya maksimum derecede sahip olabilecek şekilde tasarlanılmıştır.

Yıllardır varlığını sürdüren İnciburnu feneri karşısında İstanbul boğazı, tarihi yarımada, Haydarpaşa Garı ve Galata Kulesi ile birlikte önemli bir bağlam içinde yer almaktadır. Kadıköy içerisindeki kalabalıktan uzaklaşmak ve manzarayı seyretmek isteyenlerin mekanı olan mendireğin mevcut halini koruyarak yeniden tanımlanması ve potansiyellerinin arttırılması amaçlanmıştır.

Mendireğin alışılagelmiş lineer ilerleyişini kırmak ve yeniden biçimlendirmek amacıyla sonu olmayan bir platformda ‘deniz feneri’ ve ‘mendirek’ kavramları bir araya getirilmiştir.
Manzaraya en yüksek düzeyde hakim olabilmek için yapı fenerin etrafında döngüsel haldedir. Yapı döngünün devamlılığı halinde yükselerek mekanı oluşturmaktadır. Malzeme ile şeffaflık – geçirgenlik gözetilmiş iç ve dış bütünlük devam ettirilmiştir.

Yapı insanların suyun üstünde vakit geçirebilmeleri, sosyalleşebilmelerini ve İstanbul manzarasını deneyimleyebilmelerini sağlamaktadır.

Mendirek

Kadıköy Mendireği üzerine oturma birimleri eklenerek kullanıcılara duraklama alanları oluşturulmuştur.

Aydınlatma

Deniz üzerine yerleştirilen aydınlatmalar ile mendirek çevresinin gece de algılanır bir biçimde olması sağlanmıştır.

Çayevi

Mevsimsel koşullara göre açık ve kapalı kullanım alanları oluşturulmuş ve kullanıcıların yalnızca çay evinde değil mendirek üzerinde yayılım göstermeleri amaçlanmıştır.

Etiketler

1 Yorum

  • Aslı Dilay Vurallı says:

    Kadıköy Mendireği Üzerinde Çay Evi yarışmasına eksiksiz belgelerimizle ve belirtilen tarihten önce başvuru yaptık. Ancak rapor ve bütün projeler yayınlandığında projemiz aralarında yoktu. 1 aydır mail ve telefon yoluyla iletişime geçmeye çalışıyoruz, bize raporun eksik yayınlandığı ve düzeltileceği söylendi ancak 1 aydır bir sonuç alamadık. Uzun süre emek verdiğimiz projemizin neden elendiğine dair bir rapora bile ulaşamadık. Belki de yapılan bir ihmal nedeniyle değerlendirilmeye bile alınmadı.

Bir yanıt yazın