Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin İnşaatına Başlandı

Bornova'nın 8 bin 500 yıllık geçmişinin sergileneceği tarihi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nin inşaatı hızla sürüyor.

Bornova Belediyesi’nin Dünya Mimarlık Festivali’nde ilk 10 mimari kültür projesi arasına giren Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin temeli atıldı. Türkiye’de de Tarihi Kentler Birliği’nden 2010 Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda proje dalında ödül alan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi, 2013 yılı Kasım ayında tamamlanarak hizmete girecek.

Geçmiş Yaşatılacak

Bornova’nın ve İzmir’in tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan Yeşilova Höyüğü’nden çıkarılan eserler Ziyaretçi Merkezi’nde sergilenecek. Toplam 4 bin 756 metrekare kapalı alana sahip olacak Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi 8 milyon 469 bin liraya mal olacak. Mimari projesi Umut Başbuğ ile Evren Başbuğ tarafından yapılan ve yaklaşık 4 bin 756 metrekarelik kapalı alana kurulacak Ziyaretçi Merkezi’nde, arkeoloji araştırma laboratuvarı, eğitim alanları, kafe restoran, aktivite alanları, ofisler, sergi alanları, konferans salonu teknik odalar, arkeologlar için misafirhaneler yeralacak. Bornova Belediyesi’nin yürüttüğü Zaman Tüneli Projesi için de geniş bir alan bulunacak. Projenin en önemli ve özgün özelliklerinden biri ise uzun duvarıyla, Yeşilova Höyüğü Kazı alanı’na gelenleri şimdiki zamandan ayıracak.

Bu duvar aynı zamanda şimdiki zamanla eski zaman arasında bir geçiş sağlayacak. Proje alanında birebir ölçülerde bir neolitik dönem köyü de olacak. Kazı alanından çıkarılan eserler, Arkeoloji Araşürma Laboratuvarı’nda değerlendirilerek sergilenecek. Zaman Tüneli Projesi olarak da adlandırılan proje kapsamında, kazı alanına gelenler hem uygarlıkların kurulduğu alanı ziyaret edecek hem de eserleri çıkarıldıkları yerde görebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın