Foster + Partners Muğla’da Kişiye Özel Konut Projesi Tasarladı: Dolunay Villa

Foster + Partners tarafından tasarlanan Dolunay Villa, Muğla’da bulunuyor.

Dolunay Villa, Foster + Partners’ın 2006’da Singapur’da tamamladığı Leedon Park House’dan beri ilk özel konut projesi.

Eve kuzeyden, kıvrımlı bir yol ile ulaşılıyor. Arsanın eğiminden faydalanıldığı için eve kuzeyden yaklaşılırken tek katlı gibi görünüyor.

Dolunay Villa, olgun zeytin ağaçlarının yanı sıra kekik ve lavanta gibi kokulu bitkilerle dolu, çok boyutlu (koku ve görsellik açısından) güzel bir Akdeniz bahçesinin içine yerleştirilmiş.

Ana giriş, doğrudan evin merkezine götürüyor. Batıda, Ege Denizi’ne doğru batan güneşin rahatça görünebildiği, oturma ve yemek alanları yer alıyor. Evin içinde hareket ederken, opaklıktan açıklığa farklı mahremiyet seviyeleri deneyimleniyor.

Evin, dalgalı, prefabrik ahşap çatısı, İsviçreli bir firma tarafından özel olarak üretilmiş ve beton bir çatıya göre daha az karbon salıyor. Çelik kolonlara oturan, meşe ağacından yapılan çatı kirişleri 7,5 metrelik bir konsolu destekliyor. Bu konsol, dış mekadan gölgeli ve serin alanlar yaratıyor.

İki katı birbirine bağlayan merdiven, artgermeli halatla hiçbir görünür destek olmadan taşınıyor. Merdivenin hafifliğini korumak için, ince cam tüpten yapılmış korkuluklar ve ahşap küpeşte kullanılmış.

Etiketler

1 Yorum

  • Zerrin Aynaoğlu says:

    Benzerlerine dünyada çok rastladığımız dalgalı çatı ve çevre florasının değerlendirilmesi tamam da, ben o merdivenlere taktım. Hiç beğenmedim, cam form olarak şeffaf tarif edilen bir malzeme olsa da hacmi var, görsele direk etkisi var. Bu tür multi perspektif salonlarda ne yazık ki en zor detay merdiven, ilk göze batan unsur. Ben olsam o komik arslanı oraya dikeceğime merdiven tasarımında bir heykeltraştan yararlanırdım. Bu arada unutulmaz klasik bir merdiven düştü gözümün önüne, Moskova Gorky Housi artnouveau merdivenleri nasıl yapının tarifi gibidir. Neyse, kopyadan vaz geçsek, artık modern mimariyle eskisinden daha iç içeyiz. Her bilgiye ulaşmak çok kolay.

Bir yanıt yazın