“Roma’da Ev Almanın Tam Zamanı”

ArkiPARC 2013'ün ilk gününde düzenlenen "Gelişen Pazarlar" oturumu Extansa İstanbul Genel Müdürü Aysu Özlem Gökçe'nin moderatörlüğünde yapıldı.

Oturumun konuşmacıları arasında TSKB Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Reidin İcra Kurulu Başkanı Ahmet Kayhan, IMS Proje Yönetimi ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Alp Çiçekdağı ve Salini Türkiye Bölge Müdürü Gaetano Germani katıldı.

Aysu Özlem Gökçe, Tükiye’nin yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini dile getirerek, konuşmacılara gelecek 10 yılda gayrimenkulde nasıl bir büyüme olacağına dair görüşlerini sordu.

Makbule Yönel Maya, Türkiye’nin mevcut sosyo-ekonomik göstergelerini dinleyiciler ile paylaşarak, gayrimenkul sektöründeki öngörülerini söyledi.

Ahmet Kayhan, mesleği ile ilgili bilgileri espirili bir dille izleyicilere aktardı. Türkiye’nin ne gelişmekte olan ne de gelişmiş bir ülke kategorisinde olmadığını belirtti. Çin, Brezilya, Hindistan, Rusya, Meksika ve Endonezya gibi ülkeler ile Türkiye’nin de “Büyüyen Kent” kategorisinde olduğunu istatistiki verilerle ifade etti. Önemli olan büyümenin değil, yatırımın ne denli yapılabilir olduğunu söyleyen Kayhan, şeffaf olmanın yatırımları çekmesi açısından önemli bir rol oynadığını belirtti.

Alp Çiçekdağı, Türkiye’ye yabancı yatırımların arttığını fakat halen daha yaşanan teknik sorunlar (imar durumları, mülkiyet vs.) nedeni ile sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Yatırımların cazip hale gelmesinde ise Mütekabiliyet Yasası’nın kabulü, kentsel dönüşüm ve master plan projelerinin önemli bir rolleri olduğunu açıkladı.

Panelin son konuşmacısı Gaetano Germani ise, Türkiye’nin yabancı yatırımlar açısından önemli bir ülke olduğunu ve şeffaflığın önem arz ettiğini söyledi. Germani, 2011 yılından bu yana Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarının çok arttığını, Roma’da bile daha ucuza konut alınabileceğini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın