“The Third Teacher” Kitabından Esinlenen Model Okul: Beykoz Koç Ortaokulu

Vehbi Koç Vakfı, “Yap, devret, sahip çık” yaklaşımıyla 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına hizmet eden bir model okul olarak Beykoz Koç Ortaokulu’nu inşa etti. Konsept tasarımı Cannon Design tarafından oluşturulan okulun uygulama aşamasındaki bütün mimari proje çalışmaları DB Architects tarafından yürütülmüş.

Eğitim ve sağlık mimarisine odaklanan Cannon Design Mimarlık Ofisi, eğitim ortamları için mobilya tasarlayıp üreten VS Furniture ve tasarımcı Bruce Mau’nun ortak çalışması “The Third Teacher” (Üçüncü Öğretmen) kitabı projenin ilham kaynağı. “Üçüncü Öğretmen” kitabında öğrenme ortamı öğrencilerin üçüncü öğretmeni olarak tanımlanıyor ve bunun, eğitimin gelişmesi için ne gibi fırsatlar sunabileceği tartışılıyor.

Okul, Vehbi Koç Vakfı tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla açılışı yapılan model okul, 520 kişilik öğrenci kapasitesi, 11 bin 320 metrekare kapalı alanı, 5 bin 500 metrelik bahçesi, çok amaçlı spor salonu, kütüphanesi, konferans salonu, amfi tiyatrosu, teknoloji ve yazılım derslikleri, laboratuvarları ile öğretmenlere ve öğrencilere keşfederek, deneyerek, paylaşarak ve yaşayarak öğrenme ortamı sunuyor.

Vehbi Koç Vakfı okulun inşasında  Canon Design ile çalışırken, aydınlatmadan sınıf yerleşim düzenine, beslenmeden bahçe kullanımına, eğitim yöntemlerinden velilerin ve mezunların okul ortamına dâhil edilmesine kadar inşaat sürecinde toplam 79 ayrı unsur dikkate alındı. Vakfın, 2014 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol kapsamında çalışmalar başlarken, öğretmen, veli ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen 14 çalıştayın çıktıları, model okulun her aşamasında yol gösterici oldu.

Model Okul Beykoz Koç Ortaokulu Hakkında:

  • Okul sadece bir bina mıdır?
  • Okul binalarının niteliği öğrenmeyi etkiler mi?
  • Daha iyi bir eğitim için yeni bir okul binası yeterli mi?
  • Çevre öğrenmeyi etkiler mi?
  • Çevrenin öğrenmeyi olumlu etkilemesi sağlanabilir mi?
  • Okul kültürü oluşturmak neden önemlidir?
  • Öğrencilerin ve öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerini kazanmaları için nasıl bir öğrenme ortamı sağlanmalı?

Bu sorulara yanıt arayarak diğer okullara fiziksel ve niteliksel bakımdan model olmayı hedefleyen Model Okul Projesi; toplumsal gelişimin, öğrencinin ihtiyaçlarını karşılayan bütüncül bir eğitim ortamıyla mümkün olduğu inancından yola çıkıyor. Öğrencilerinin hem kendilerini keşfetmelerini hem de beraber yaşamayı öğrenmelerini sağlayabilecek, demokratik ve kapsayıcı bir okul iklimi sağlıyor. Bu sayede çocuğun mutlu bir birey olarak gelişip büyümesini mümkün kılıyor.

Model okul projesine ilişkin tüm bilgilere Vehbi Koç Vakfı web sitesi üzerinden oluşturulan mikrosite üzerinden ulaşabilirsiniz: https://modelokul.vkv.org.tr

Etiketler

2 yorum

  • Emrah Bal says:

    Kent belleğinin fiyatı on milyon lira, okula giderken öldürülen müdür Ziya Ünsel’ in isminin verildiği Beykozluların çoğunun anılarında yer etmiş asırlık bir ürün daha yok oldu. En azından ismi yaşatılmalı.Nasıl bu hale geldik.Tekel, Şişecam, Deri kundura yerlebir, Beykoz’a yazık ediliyor.

  • Emrah Bal says:

    Beykoz su ürünleri lisesi bahçesinde prefabrik sınıflarda eğitim gören alanın asıl sahibi Ziya Ünsel ilköğretim okulunun yeni okullarına taşımalarını dörtgözle bekliyoruz.

Bir yanıt yazın