Katılımcı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Yarışması

Katılımcı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Yarışması

PROJE RAPORU

Kütle

Yerleşke itibariyle şehrin kuzey tepelerinde bulunan yapı, şehir içinden algılanırken arkasındaki tepeleri bir fon olarak kullanmayı amaçlamıştır. Hafif eğimli bir şekilde yükselip alçalan tepelerin önündeki yapı bu doğal yapıyla senkronize bir şekilde değişken yüksekliklere sahiptir. Fonksiyonel olarak farklı olan 2 bina, farklı yüksekliklerde önlü arkalı yerleşimi ve eğimli kabuğuyla birbirini tamamlar. Bu 2 yapılı sistem ortada bir giriş mekanı oluşturarak ara kademede avlu saçağıyla yumuşak bir geçiş sağlar. Hizmet Binası-Avlu Saçağı ve Sosyal Birimler Binası birbirine paralel olmayan 3 farklı kırıklı katman oluşturarak yapıyı monoblok olmaktan uzaklaştırır. Yapıların 2.boyuttaki 30 derecelik kırıklı yapısı ise doğal formu oluştururken aynı zamanda geçişkenliğe de imkan verir.

Yönler-Gün Işığı-Rüzgar

Bina, arkasını kuzey tepelerine yaslayıp yönünü doğudan batıya kadar tüm güney cepheye açmıştır. Önünde eğimle aşağı inen bir topografya olmasından dolayı gün ışığını veya rüzgarı kesecek herhangi bir unsur bulunmamaktadır. Bu da yapı içerisinde bulunacak fonksiyonların gün ışığı ihtiyacına göre konumlanmasını gerektirmiştir. Binanın tüm çekirdek-depo-ıslak hacim-teknik oda gibi unsurları kuzey cephesine bakarken, çocuk parkı-kreş-kreş parkı-başkanlıklar-makam katı-restoran-kütüphane gibi unsurlar gün ışığına yönelmiştir. Başkanlık katlarında uygulanan cephe sistemi bu ışığın kontrollü bir şekilde içeri alınmasını sağlamıştır. Avlu saçağının geçirgen yapısı da avlu içerisine günışığını almaktadır. Bölgedeki hakim rüzgar yönü olan kuzey rüzgarları ise binanın kendi kütlesiyle engellenmiştir. Tüm yürüyüş ve yaşam hattı güney cephesi üzerinden işlemektedir.

4 Yaşam Döngüsü (Yürüyüş-Bisiklet-Yeşil-Su)

Yapı, ihtiyaç programının gerektirdiği fonksiyonları sağlamanın yanı sıra Belediye Binası olması kimliğini de ön plana çıkarmak istemiştir. Bunlardan 4 ana unsur yürüyüş aksına işlenerek kesintisiz bir şekilde bina kullanımı sağlamayı amaçlamıştır. Bunlar yürüyüş yolu aksı üzerine ve yanlarına işlenerek bir döngü oluşturmuştur. Projede yürüyüş yolu bir binaya girilip çıkılan sert zeminden ibaret değildir.

Binaya girişin geçişken bir şekilde sağlandığı avlunun içerisinde devam eden, hatta istenirse diğer binanın içinden bile geçilen kesintisiz bir akstır. Bu aks proje alanının diğer ucunda seyir terası ve amfi tiyatroyla son bulurken yer yer oturma birimlerini de içeren aynı zamanda dinlenme ve rehabilitasyon alanıdır. Bu aksın üzerinde bulunan yeşil alanlar alt katında bulunan otopark kütlesinden dolayı zeminden 50cm yükselen toprak havuzlarının içerisinden çıkan yoğun yeşillikli modüllerdir. Bunlar aynı zamanda 4 mevsim çiçeklerini barındırırken aynı zamanda da yürüyüş yolunu tarif eden işaretlerdir. Aynı şekilde yaşam döngüsüne katılan su modülleri de kendi habitatını oluşturan canlılar sayesinde binanın doğal ortamında kalmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda sıcak yaz aylarında avluda vakit geçirmek isteyen insanlar için bir huzur kaynağı olacaktır.4.yaşam döngüsü ise bisiklet yoludur.

Bisikletler artık tüm modern şehirlerde gördüğümüz ve ülkemizde de giderek yaygınlaşan, yaygınlaşması için destek verilen, motorlu taşıtların doğal çevreye verdiği zararı azaltmak adına insanların daha çok kullanımı için teşvik edilen bir araçtır. Belediyelerin de kenti düzenlerken artık bisiklet yolları için çalışmalar yaptığını bilmekteyiz. Bu projede binanın kendi çevresindeki yapılaşmaların öncüsü olduğunu düşündüğümüzde ilk olarak buradan başlayan veya kent ile arasında devam eden bisiklet aksının hiç kesilmeden devam etmesi öngörülmüştür.

Yaya ve Araç Sirkülasyonu

Güneyden yani kentin içinden gelen ana aksın proje alanıyla birleştiği nokta yayalar için yapıya yaklaşım aksı olarak belirlenmiştir. Yani arazinin güneybatısı yayalar için binaya ulaşım için minimum enerji sarf edecek şekilde düzenlenmiştir. Buradan başlayan yürüyüş aksı kesintisiz bir şekilde alanın içerisinde devam etmektedir.2 yapının arasındaki avluda bulunan ana giriş kütlesine kadar bu yol devam ederken diğer birimler için avlu geçişleri mevcuttur. Bu geçişken yapı vatandaşın binanın hangi kısmında işi varsa o kısma en kısa şekilde ulaşmasını sağlar. Hizmet Binası A2 girişi, Sergi Salonu ve Sosyal Birimler kütlesinin bir girişi bu geçişli avlunun içerisindedir. Bu sistem bina içi sirkülasyon trafiğini azaltacaktır.

Araçlar içinse giriş kuzey cepten verilmiştir. Bu kısımdaki güvenlik kontrol noktası açık otoparka ve kapalı otoparka giriş-çıkışları kontrol eder. Ayrıca protokol girişi de bu kısımdan ayrılarak protokol otoparkına yönlenir.

Servis araçları için arazinin kuzey doğu yönü seçilmiştir. Bu kısım eğimin düştüğü kot olup bodrum kattan servis giriş-çıkışına kolaylıkla imkan verir ve yapı içindeki sosyal hayatı herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez. Bu kısmın çevresi yeşil alan olarak değerlendirilmiştir.

Toplu taşıma araçları veya kısa süreli park için arazinin batı girişinde bulunan ana akstaki cepler değerlendirilmiştir. Yolun genişleyen bu kısmı kısa süreli park veya bekleme için uygundur.

Etiketler

Bir yanıt yazın