Agora – Haliç’te Restoran Tasarımı

Kerimcan Ayaz'ın, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2018-2019 Güz Yarıyılı Interior Architectural Design II 301E kapsamında Dr.Öğr. Üyesi Salih Salbacak yürütücülüğünde tasarladığı restoran projesi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Haliç Kampüsü’nde bulunan yemekhaneyi, öğrenciler için can alıcı bir restoran haline dönüştürmekti projenin amacı. Restoranın ana fikri ve yapıya eklenen yeni unsurun oluşmasına sebep olan şey ise yapının bulunduğu konumu, geçmişiyle bağlamaktı. Haliç’in oluşumuyla ilgili efsaneler Yunan mitolojisinde yer almaktadır. Bu efsanelerden hem tarihi olarak hem de yemeğin bu mitolojideki kutsallığından yararlanılarak bir konsept geliştirildi.

Haliç’te bir Yunan mutfağı.

Okul yemekhanesinin orijinal yapısının üzerine, sirkülasyonun forma dönüştürülmüş biçiminden yola çıkılarak dairesel bir form oturtulmuştur. Bu form, yapıya girdiğimiz andan itibaren bizi yönlendirmekte, ta ki masamıza oturana kadar. Aynı zamanda mekandaki aydınlatma elemanları ve havalandırma boruları da tasarımın bir parçası haline getirilerek çatıyla birlikte bizi takip edecek şekilde yerleştirilmişlerdir.

Bu projede, yemekhanenin hemen giriş katında bulunan okul kantini için de yeni bir öneri getirilmiştir. Kantin, yeni oturtulan kütlenin üzerinde bir yarık açılacak şekilde yerleştirilmiş ve dışarıdaki oturma alanları da düzenlenmiştir. Binanın alt katı tamamen mutfağa ayrılmış, misafirlerin ise direk merdiven veya asansör kullanarak üst kata devam etmeleri düşünülmüştür. Yemek yenilen katta, iç mekanda Yunan mitolojisinden ve aynı zamanda Antik Yunan kültüründen ögeler bulunmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın