3. Ödül, 3. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışması

3. Ödül, 3. Geleneksel Stant Tasarım Öğrenci Yarışması

Proje Raporu

Tümaş Mermer firmasının tasarım gücü ve marka değerinin dikkate alındığı projede ‘Mermerde Çağdaş Arayışlar’ teması işlenmiştir.

Çağdaşlık kavramı, gelişen teknolojiyle beraber strüktürün ve yapıların daha nitelikli hale gelmesi ve hafiflemesi üzerinden ele alınmıştır. Buna en yakın örnek olarak, gelişen teknolojiyle beraber Tümaş SLIM serisinin 1,25 cm kalınlığında üretilebilmesi gösterilebilir. Projede tasarlanan makara + ray + çelik halat hareketli sistemiyle bu hafif yapı elemanları dinamik ve değişken bir şekilde sergilenmiştir. Standart sergi rafları tasarlamaktan kaçınılarak, bütün strüktürün bir sergiden meydana gelmesi amaçlanmıştır. Tıpkı bir ürün katalog çekmecesi gibi, kullanıcıların incelemek istedikleri ürünü çekerek bütün cepheyi ve sergiyi hareketli hale getirmesi sağlanmıştır. Bu tasarım kararıyla mermerin hafiflik özelliği vurgulanırken, firmanın teknolojik gücü yansıtılmıştır.

Projede, rampa basamaklarla yükselterek sergi ve deneyim mekanlarına ulaşan bir zemin strüktürü tasarlanmıştır. Kullanıcıyı 0 kotundan +0.50 kotuna serginin etrafından dolaştırarak çıkaran bu zemin tasarımı, bir sergi mekanına ulaşma/bulunma hissini kuvvetlendirerek kullanıcılara alışılagelmiş stantlardan farklı bir deneyim sunmaktadır. Bu tasarım kararı, bir mermer ocağında rampalarla dolaşarak kot değiştirilmesinden ilham almıştır. Stant alanında birbirini ve çevreyi gözlemleyebilen oturma alanları tasarlanarak, sergi alanı bir meydana dönüştürülmüştür.

Projede bulunan Sanal Gerçeklik [VR] deneyim alanı bir maden ocağı gibi yükselen kütleler şeklinde tasarlanmıştır. Tümaş Mermer Ocakları ve yapı elemanları sanal gerçeklikle kullanıcıya sunulurken, gerçek bir mermer ocağında bulunma hissi yaratılmıştır.

Proje, malzemelerin yük kapısından geçişi ve strüktürün kolay uygulanabilmesi göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Kutu profillerden meydana gelen strüktür, birleşim detaylarının 90 derece olmasıyla beraber uygulama konusunda oldukça pratiktir. Kolayca uygulanabilmesine rağmen oluşturduğu görüntü ve deneyim kullanıcıların ilgisini çekecek ve istenen algı elde edilecektir.

Etiketler

Bir yanıt yazın