St. Paolo Kilisesi

Massimiliano ve Doriana Fuksas'ın birlikte tasarladığı, ulusal yarışma birincisi St. Paolo Kilisesi 2009 yılında İtalya Foligno'da uygulandı.

“Bir hacimin bir başka hacim içerisinde asılı kalması. Betonun arasından gökyüzüne bakmak; dışarı, içeri, dışarı…”
Massimiliano Fuksas

St. Paolo Kilisesi Projesi, depremden sonra yeniden doğuşu betimleyen bir simge yapı tasarlanması için İtalyan Piskoposluk Konferansı tarafından düzenlenen ulusal yarışmada birincilik almıştı. 

Bu dini merkez, farklı fonksiyonları tanımlayan iki ana unsurdan oluşuyor. İlki, dikeyliğe dikkat çeken, farklı bir hacimin içinde asılı kalan yekpare bir geometri, yani kilise. Boyutları 30 X 22,5 metre ve yüksekliği 25 metre. İkinci unsur, kutsal eşyaların bulunduğu odayı ve papazın konutunu barındıran bir prizma.

Üçüncü eleman, şeffaf bir gövde olan Ferial Şapeli ise bu iki unsuru hem biraraya getiren hem de ayıran bir başka önemli bir parça.

Yekpare yapının içinde, birbiri içerisinde konumlanan hacimleri aydınlatacak, ışık girmesini sağlayacak çevresel bir kesik mevcut. Piramit şeklindeki yapısal elemanlar dışardaki kütle ile asılı olanı birbirine bağlarken, iki hacimde de kuzeyde ve güneyde aynı geometrik şekle sahip açıklıklar yaratıyor. Güneş ışınları doğrudan bu açıklıklar aracılığı ile odanın içerisine süzülüyor. İç mekanda mihrabın merkeziliği vurgulanırken, vaftiz kurnası ve kürsü asimetrik olarak yerleştirilmiş. Cemaatin birlikteliğinin aktif rolünün altı çizilmek istenmiş.

İç mekan tasarımı ve aydınlatma elemanları gereklilik ve saflık fikirlerini çağrıştırıyor. Oturma sıralarının formu ise meditasyondan ilham alıyor. Mihrap, kürsü ve vaftiz kurnasındaki dini süsler, işlemeler taştan yapılmış. Gün içerisinde doğal ışıkla yaratılan etki, gece vakti de, iki hacimde de asılı olan açılı forma sahip elemanlarla tekrar yaratılıyor. 

Kilisenin dışında yer alan 13.5 metre yüksekliğindeki “Stele-Croce” isimli beton ve mermerden heykeli Enzo Cucchi yapmış. Aynı zamanda Hz İsa’nın son günleri ile çarmıha gerilmesini anlatan demirden 14 heykeli de Mimmo Paladino uygulamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın