Lapis Han

NSMH tarafından tasarlanan Kartal Lapis Han'ın inşaatı sona erdi.

Projenin mimarı Nevzat Sayın projeyi şu şekilde anlatıyor:

“Son zamanların inşa etme alışkanlıklarından biri haline gelen ‘yüksek yapı’, uygun koşullar oluştuğunda kuşkusuz önemli bir çözüm yolu; ama bu koşullar olmadan gerçekleştirilmeye çalışıldığında önemli bir sorun. Özellikle ‘görünüyor olmak’ konusundaki duygusal taleplerin sonunda şehirler birbirinden ‘ilginç’ yapılarla doluyor. Herkesin görünmek için yarıştığı bir gösteri dünyasında sonunda hiç kimse yeterince ilginç olamıyor.

Kullanışlılık, farklı büyüküklerde bölünebilirlik, özel ve kamusal alanların birarada olabilmesi, ekonomik olma, verimlilik, gün ışığını kullanmak, iklimsel verilerden faydalanmak, kendi iç dünyasını kurabilmek gibi konular üzerinde düşünerek geliştirdiğimiz tasarım, başlangıçta bizden istenene hiç benzemiyordu ama biz ortaya çıkan sonucu doğru buluyorduk.

İstenen inşaat alanının ve imar durumunun kısıtlama ve olanaklarını en olumlu şekilde kullanabilmenin yolunu bulmuştuk. Üstelik ‘lego yapı’ özelliği nedeniyle kişisel istekleri yerine getirebilirliği konusundaki esnekliği de cabasıydı. Başlangıçta ele aldığımız verilerden biri olmasa bile sonunda ‘yeterince ilginç’ ve ‘farkedilebilir’ bir yapı olacağı da belliydi.

Sonuçta, proje çalışmalarını; sayısal açıklamalar, optimum taban alanı, ‘han formu’, yükseklik, kamusal alan kullanımı, verimlilik, esneklik ve satılabilirlik konularıyla desteklenen önerimiz üzerinden sürdürmeye karar verildi.”

Etiketler

Bir yanıt yazın