Uluslararası Kerpiç Sempozyumu’nda Türkiye’nin İlk Kerpiç Heykeli Yapıldı

7. Uluslararası Kerpiç Sempozyumu, 05-07 Eylül 2019 Tarihleri arasında Muğla Köyceğiz BKM Plato'da yapıldı.

Anadolu’da yaygın kullanılan kerpiç malzemenin modern kulanım olanaklarının daha iyi tanıtılmasını amaçlayan etkinlik, sergiler ve bilimsel çalışmaların dışında özel bir çalışmaya da ev sahipliği yaptı. Ümit Arpacıoğlu tarafından yürütülen “Geçirgenlik ve Form” temalı atölye, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde yürütülen kuramsal çalışmaların ardından tüm yaz boyunca devam etti ve sonuç ürün, hazırlanan manifesto ile birlikte Uluslararası Kerpiç Sempozyumu’nda sergilendi.

Arpacıoğlu, çalışmayı şu sözler ile özetliyor:

Son yüz yılda yaşanan gelişmeler, insanın yapı ile mekan ilişkisini köklü değişikliğe uğratmıştır. Bir yandan endüstrileşme, bir yandan yaşanan düşünsel ve bilişimsel gelişmeler sonrasında insanoğlunun serüveni ve hayata bakışı farklılaşmıştır. Tüm bu karmaşık serüvene dışarıdan bakıldığında insanın özgürleştiği mi yoksa çevresine bir teknolojik koza örüp daha da köleleştiği mi tartışılır olmuştur. Çözümü doğada arayan, bulmaya çalışan insan yeniden toprağa ve toprak ile ilişkili her şeye özlemle geri dönmüştür. Kırsal hayatı, köy kavramını bu denli konuşuyor olmamızın sebeplerinden biri de bu değil midir? Kerpiç bir duvardan ne bekler insan, kerpiç geçirgen olabilir mi? Malzemelerin en fazla çözüneni olmasına rağmen algısal olarak daha çözünmemiş değil mi? Bir kerpiç duvar ne derece çözünebilir, bu durum özünden nerelere götürecektir onun serüvenini. Binlerce yıldır karşılaşılagelmiş ağır, dolu kerpiç malzeme bundan sonra daha geçirgen ve hafif olacak mıdır? Bunları düşünerek denemek istedik. Kerpicin binlerce yıllık algısına uymayanı, farklı olanı, çözüneni, geçirgen olanı yapmayı denemek, deneyimlemek istedik. Yapı malzemelerinin en kadim olanını bir mimar olarak yaşamak ve kalıcı bir heykel haline getirmeyi amaçladık.

 

Çalışma Yürütücüsü
Doç.Dr. Ümit Arpacıoğlu

Çalışma Ekibi
Dilara Nitelik, İpek Özçamur, Tuğba Cebeci, Selin Güner, Bahar Şahin, Fatma Şenlikci, Hediye Sarıyıldız, Burcu Erdal, Halime Gizem Aksun, Şeymanur Bekiç, Büşra Sarıkaya, C. İrfan Çalışkan, Batuhan Yılmaz, Agah Taştemir, Özge Baş

Etiketler

Bir yanıt yazın