Mimarlar Odası Hatay Şubesi’nin yeni yönetimi belirlendi

Mimarlar Odası Hatay Şubesi'nin yeni yönetimi görev bölümü yaptı.

Mimarlar Odası Hatay şubesinin 10 gün önce gerçekleşen olağan kongresi sonunda işbaşına gelen yeni yönetim kurulu üyeleri ilk toplantıda görev dağılımı belirlerken yayınlanan bildiride de Amik Ovası’nda yaşanan son taşkınlardan ders alınması gerekliğine vurgu yapıldı.

Mimarlar odası başkanlığına yeniden seçilen M. Yaşar Coşkun, oda olarak kente karşı işlenen suçların takipçisi olmaya devam ederken, eleştirilerini yaparken her konuda gerçekleştireceği geniş katılımlı üye toplantılarından çıkan çözüm önerilerini ilgili kurumlara sunma gayreti içinde olacaklarını, Kentimiz adına yapılan her doğru kararın da destekçisi olurken, kurumlarla işbirliği içinde olmayı sürdürerek gereken katkıyı vereceklerini bildirdi.

Antakya’da nitelikli projelerin elde edilmesi ve yeniliklerin kente daha hızlı ulaşabilmesi, özellikle kamu binaları ve kamusal alan projelerinde özel beğeni yerine bilimin ve seçici kurulların önünde yarışarak fikirlerin ihtiyaca cevap vereceği inancıyla tüm belde belediyeleri ve kaymakamlıklarla görüşmeler planlandığını belirten mimarlar odası başkanı Yaşar Coşkun yeni döneme ilişkin çalışma programı konusunda da şu bilgileri verdi:

“Geçtiğimiz dönemde Mimarlar Odasının Hatay İl Özel İdaresi Hizmet Binasının yarışma yoluyla elde edilmesi konusundaki girişimleriyle kentimizde ilk defa ulusal mimari proje yarışması açılmış ve sonuçlandırılmıştır.
Eski Otogar Bölgesi ve Stadyum Bölgesi fikir projesi yarışmalarının ulusal ölçekte açılması konusunda Antakya Belediyesi ile görüşmeler olmuş, kentimize büyük katkı sağlayacağı düşüncesiyle çalışmalara devam edilerek sonuçlandırılması gerektiği inancındayız.

Harbiye’nin tarihi, turistik ve kültürel kimliği açısından büyük önem taşıyan Şelale Bölgesi başta olmak üzere mozaikleriyle, gastronomisiyle, suyuyla, florasıyla, ipekçiliği, heykel ustalarıyla bir çekim merkezi olması nedeniyle gerek Antakyalılar gerekse de şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir.

Zamanın olumsuz etkileriyle görsel ve işlevsel bozulmalar yaşamıştır. Şelale bölgesinin, Harbiye merkezinde bulunan Hidro Parkın ve bu iki noktayı birbirine bağlayan Ürgen Caddesinin kimliğine uygun olarak günümüz kullanıcılarının ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde kentsel, mimari ve peyzaj tasarım ilkeleri çerçevesinde yeniden düzenlenmesi amacıyla Mimarlar Odası Hatay Şubesi’nin girişimleri sonucu “Harbiye Belediyesi Şelale Bölgesi, Hidro Parkı, Ürgen Caddesi ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması” açılması yönünde çalışmalara başlanmıştır.

İlimizin var olan turizm potansiyelini öne çıkaracak, Kültür Turizmine yönelik çalışmalar şubemizin bu dönem çalışma programında yer alacak bir başka konudur.

Doğu Akdeniz Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren diğer Mimarlar Odası şubeleri ile ortak etkinlikler planlanmaktadır. Bu kapsamda bölgemize ait sorunların, çözümlerin, hayallerin, yapıların, kentlerin, kentlilerin konuşulduğu ortamların yaratılması hedeflenmektedir.

Mimarlık kültürünün çocuk yaşta alınması gerektiği inancıyla şimdiye kadar çok sayıda çocuğa ulaşıldı. Çocuk ve Mimarlık Çalışmaları devam ederek mimarlığın çocukla buluşmasına yönelik etkinliklerimiz gönüllü mimarların okullarda kurguladıkları programlar çerçevesinde yürütülecektir.”

Mimarlar Odası Başkanı Yaşar Coşkun, son yağışların ardından yaşanan Amik Ovası ile hava alanındaki su taşkınlarına değinirken de, son süreçte bazı kişi ve kurumlarca “Havaalanı buraya yapılmamalıydı” türünden eleştiriler yapıldığını, ancak mimarlar olarak söylenebilecek tek cümlenin ise “Amik gölünün kurutulması hataydı” olabileceğini bildirdi, ancak bundan sonra yapılması gerekenin de “Bu durumda ne yapılabilir?”sorusuna cevap aramak olduğunu bildirdi ve yaşanan sel felaketinden ders alınması gerektiğini kaydederek kentin “Deprem senaryosunun yazılması” ile Deprem mastır planının yapılması gerekliliğine bir kez daha işaret etti.

Mimarlar Odası yeni yönetiminin ilk toplantısında da görev dağılımı şöyle oluşturuldu:
Başkan Mehmet Yaşar Coşkun
Başkan Yardımcısı Ahmet Cahit Top
Sekreter Üye Can Üçyıldız
Sayman Üye Neslihan Koç Okurlar
Üye Adnan Taş
Üye Armağan Kazım Teköz
Üye Yelda Yüksel

Etiketler

Bir yanıt yazın