Yarışmaya Açılan Kayseri İç Kalesi Projesinde Sona Yaklaşılıyor

Kayseri İç Kalesi İki Kademeli Ulusal Mimarlık Yarışması'nda 1. Ödül sahibi projenin uygulama aşaması tamamlanmak üzere.

Ocak 2008’de açılan yarışmada Kadir Uyanık, Emel Birer ve Zafer Ertürk’ün içinde bulunduğu tasarım ekibi 1.ödülü kazanmış, yarışmanın sonuçlanmasından 3 yıl sonra, 2011 yılında uygulamanın başlaması için gerekli sözleşmeler imzalanmıştı. 2013 Kasım ayında başlayan şantiye sürecinde bugün sona yaklaşılıyor.

Süreci 1. Ödül sahibi tasarım ekibinden Kadir Uyanık şu şekilde anlatıyor;

Şehrin belleğinde önemli bir yer tutmuş, farklı yaşantı ve sosyal sürece tanıklık yapmış, şehrin gelişim merkezinin tam ortasında yer alan Kayseri İç Kalesi’nin dönüştürülmesi, kültür ve sanat ortamına kavuşturulması için ocak 2008 yılında 2 aşamalı bir yarışma düzenlenmiştir. Kale; içerisi ve dışarısı arasında aynı zamanda sosyal bir sınır haline de gelmiş kalenin şehrin yapılaşmasından bağımsız, dönem dönem farklı amaçlara hizmet etmiş ve eski dokusundan hiç bir iz kalmamıştır.

Kayseri İç Kale’sinde Gabriel’in iç kalede yaşantının olduğu dönemlere ilişkin çizimlerde de görülen farklı katmanların, izlerinden yola çıkılarak yeni bir katman oluşturulup kalenin günümüze ulaşmış iki kapısını birleştiren bir sokak tasarlanmıştır

Yarışmanın sonuçlanmasından iki buçuk yıl boyunca iç kısmındaki binalarda ve duvar çeperlerinde olan yapıların yıkılması ve esnafın taşınması sürecine geçilmiş, mimari proje için imza atıldıktan bir yıl sonra ise Kayseri’de Kültepe höyüğü kazısında çıkan eserlerin sergilenmesi amacıyla yapı kapalı ve açık arkeoloji müzesine dönüştürülmesi kararlaştırılmıştır. Kültür ve sanat ortamı ile ilgili tasarlanan açık alanlar ve yapının iç mekanı program dönüşümü ve projelendirilmesi aşamasında yarışmada seçilen halini korumuş, hatta bizce daha da gelişmiştir.

Yeniden projelendirme süreci yaklaşık 1 yıl daha sürdü. Bu süreç içinde müze gibi korunaklı bir programı yaparken projenin ana teması olarak belirlediğimiz yapının ve çevresinin kamusallığından asla vazgeçmedik.

Şantiyede eksikleri ve artıları ile yıllara yayılan çalışmanın bir ürünü olarak projeyi gerçek ölçekte görmek bir mimar olarak çok mutluluk verici.

Mimarın başarısının sadece yapıyı tasarlamanın ötesinde şantiye sürecinde ortaya çıkan olumsuzlukların mümkün olduğunca yüklenici, iş veren ve idare ile bağlantı noktasındaki çözüm üretme durumunun da büyük etkisinin olduğu söylenebilir. Her geçen gün bu sürecin bana önemli şeyler öğrettiğini ve tasarımlarda düşünce sistemine bu süreçle ilgili birçok şeyin de katılması gerektiğini söyleyebilirim.

Kayseri Kale İçi kültür sanat ortamına dönüştürülmesi ve arkeoloji müzesi projesi kaba yapısı ortaya çıkmış müze yapısı ile ilgili kısmı yakın zamanda bitmiş olacak. Ardından projenin müze iç mekan (teşhir tanzim) uygulaması yapılacak. müzenin zemin üstünde kalan kısımlarının kale beden duvarlarına yakın olanları bölümleri restorasyon uygulaması sebebiyle bitirilmeyecek. sonrasında tamamlanacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın