Perde Arkası: Bir Oto Yıkamadan Fazlası

Müşterilerine yenilikçi temizleme yöntemleri sunan Burbucar, Madrid'te kurulmuş bir oto yıkama şirketi. Lina Tor'nun tasarımı ise oto yıkama mekanına alışılmadık bir konfor ve görsellik öneriyor.

Oto yıkama şirketi 7 katlı bir binanın zemin katında, 70 m uzunluğunda ve 12 m genişliğinde bir tüp içinde yer alıyor. Tüp, oto yıkama tünelindeki makinelerin titreşimlerini emen 10 cm’lik neopren bir yatağa dayanıyor. Kullanılan suyun% 80’i, arındırıcı bir odada, altı özel tankla geri dönüştürülüyor. Tüp içerisindeki nem kışın % 80’i geçerken hissedilen sıcaklık 0ºC’de sabit kalıyor. Pazartesiden cumartesiye günde 12 saat kesintisiz açık olan Burbucar’da günde ortalama 80 araba yıkanıyor.

Şirket bekleme süresine bağlı olarak müşterilerine çeşitli mekanlar sunarak, geleneksel oto yıkamayı otomobiller için tasarlanmış bir SPA haline dönüştürür.

Proje tüm elemanlarını 100 m uzunluğundaki dış-iç-dış cephede bütünleştiriyor: oto yıkama tüneli, kutular, vitrinler, dekorasyon, giyim, tuvalet, mobilya, makineler, tesisatlar, aydınlatma, odalar, bitki örtüsü ve rampalar.

Yıkama süreçleri ve özel teknolojileri, üç ayrı vitrin ile müşteriye sunuluyor. Tünel-vitrin, tekil bir görünüm veren 7 ardışık yaydan oluşuyor. Arındırıcı-vitrin, suyun geri dönüşüm sürecini (depolama tankları, hidrokarbon ayırıcıları ve filtreler), hedonistik-vitrin ise tavana asılı şeffaf koltuk ve top havuzuna sahip VIP bekleme odasını gösteriyor.

Tek renkli fon, genellikle gizlenen unsurları açığa çıkarılıyor, teknik odalar ile tanklar arasındaki ayrışma ortaya çıkıyor. Tünel, endüstri mühendisliğinin çekici tarafını gözler önüne seriyor.

Editörün notu: Projenin orjinal ismi İngilizce’de “Behind The Scenes: Not Only a Car Wash”dur. 
Etiketler

Bir yanıt yazın