Superkilen

Superkilen

Etnik köken, din ve kültürlerin ötesinde bir kaynaşmayı teşvik eden kamusal alan.

Danimarka’nın, çok çeşitli etnik grupları barındıran bir mahallesinde yapılan bu toplanma alanı şehrin geri kalanı için de bir çekim merkezi oluşturuyor. 2006 baharında, mimari ofisin bulunduğu cadde vandalizm ve şiddet içeren eylemlere sahne olmuştu. Kopenhag merkezinde, bir Danimarka Camii tasarımı sürecinden geçen BIG; etnik köken, din, kültür ve diller ötesinde bir bütünleşmenin canlandırıcısı olarak çalışacak kentsel mekânlardaki aktivitelere ve girişimlere yoğunlaşma kararı aldı.

Superkilen’in, dış Nørrebro bölgesinin tam kalbinde konumlanmasından yola çıkarak projeyi şekillendiren ofis; projeye kamu katılımının en üst seviyede olduğu bir deney olarak yaklaştı.

Katılımcı olmayan, halk erişimini göz ardı eden ve önceden belirlenmiş fikirlerin sonradan, kamunun tepkisini çekmeyecek şekilde rasyonalizasyonuna dayanan, politik doğruculuk üzerine kurgulanan bir yöntemi tercih etmeyen BIG; kamunun katılımını tasarımın itici gücü olarak gördü.

Kapsamlı kamusal müzakere süreci, alana yerleştirilecek ve 60’tan fazla ulusu temsil edecek nesneler için önerilerin toplanmasını sağladı. 750 metre uzunluğundaki şema 3 ana bölgeden oluşuyor: spor aktiviteleri için kırmızı bir meydan; çocuklar için çimenlik, yeşil bir park; içinde yiyecek satılan ve piknik yapılan bir pazar yeri.

Etiketler

Bir yanıt yazın