Hutong Çocuk Kütüphanesi ve Sanat Merkezi

Küçük ölçekli bir proje, komüniteler arası bağı güçlendiriyor ve Hutong’a yeniden hayat getiriyor.

Cha’er Hutong, şehir merkezindeki Tianamen Meydanı’ndan bir kilometre uzaklıkta sakin bir bölge. Büyük bir caminin yanındaki 8 numara, bir zamanlar birçok ailenin yaşadığı tipik bir da-za-yuan (büyük-karmaşık-avlu) imiş. Avlu yaklaşık 300-400 yıllık; bir zamanlar bir tapınağa ev sahipliği yapan alan 1950’lerde konuta dönüştürülmüş.

Son 50-60 yılda ise her aile avluya ek mutfakcıklar inşa etmiş; fakat son yıllardaki ıslah çalışmaları bu eklentilerin neredeyse hepsini temizlemiş. Bu gayri resmi eklentilerin ortadan kaldırılmak yerine yeniden tasarlanması, iyileştirilmesi ve tekrar kullanılır hale getirilmesi sürecinde amaçlanan; bu yapıların önemli tarihsel bir katman olduklarını ve Hutongs bölgesindeki, çoğunlukla göz ardı edilen çağdaş sivil hayatı simgelediklerini tanımak.

9 m2’lik çocuk kütüphanesi; ailelerle birlikte,  binanın var olan kırma çatısının altında, kontrplaktan inşa edildi. Büyük bir Japon soforası ağacının altındaki eski bir mutfak; 6 m2’lik, geleneksel mavi-gri tuğladan inşa edilmiş, minyatür bir sanat alanına dönüştürüldü. Avluda yapılan bu küçük ölçekli değişiklikle komüniteler arası bağlar güçlendi ve Hutong sakinlerinin hayatları zenginleşti.

Etiketler

Bir yanıt yazın