1. Ödül, Kocaeli Cephanelik Eğitim Kampüsü Proje Yarışması

Şehir - Makro Okul / Okul - Mikro Şehir

Arsa topoğrafyasının orta kotlarına yerleştirilen kırılmış halka, eğitim birimlerinin bağlayıcısı, omurgasıdır. omurganın iç yüzüne dizilen yapı birimleri ile sokaklar, avlular ana meydanla halkanın ara yüzüdür.

Sosyal kültürel mekanlar, eğitim girişleri, kantin-kafeler ve promenadla beslenen ana meydan, kent meydanıdır, sosyal işlevselliği ile öne çıkar. ana meydandan uzanıp parçalanarak alt kotlara inen avlular, okul gruplarının toplanma sosyalleşme alanlarıdır. Bu avlular, topoğrafyanın potansiyeli ile eteklere akarak yayılır, halkanın altından geçilerek içle dışın bağlanmasına aracılık eder.

Doğal haliyle bırakılan güneydeki tepenin eteğinde oluşturulan promenadlar meydanda kırılarak onunla bütünleşir, tepenin her iki yönünden yola bağlanır. tepe ile arasında sosyal kültürel mekanlar konumlanır, diğer yönde ise spor alanları. Bu promenadlar, okul içi ve okul dışı kullanımlar arasındaki eşiği oluşturur.

Eğitim ve öğretimin sadece dersliklerde değil derslik dışındaki iç ve dış mekanlarda gerçekleştiği düşüncesi tasarımın ana kurgusu. Yerleşke; meydanları, sokakları, iç mekanları, sosyal mekanları ile kentin simülasyonu. Kentsel yaşamın karmaşası, işlevlerin birbiri içine geçmişliği, insan hareketinin akışkanlığı, devingenliği kent kültürünü doğuruyor, gerçek eğitim bu ara kesitte oluşuyor.

Olası okul türlerini bünyesine alacak yerleşkede, ortak iç mekanlarıyla altı ana parça omurgaya dizilir. Yatayda ve düşeyde birbirlGörsel ekleerine mekansal ve işlevsel geçişkenlik, esneklik sağlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın