Dünyanın En Büyük Çöplüğü Kent Parkına Dönüşüyor

Fresh Kills Çöplüğü, New York Staten Island'da 890 hektarlık bir çöp sahasıydı. Burası 1947 yılında geçici olarak inşa edilmiş fakat 1955 yılında dünyanın en büyük çöplüğü haline gelmişti.

Ekim 2008 tarihinde arazinin ıslahı çalışması gündeme gelmiş ve alanın Freshkills Park olarak işlev kazanması üzerine çalışmalar başlamıştı. Dönüşüm tamamlandığında Freshkills Park New York’un ikinci büyük parkı olacak. Park, kültürel, atletizm ve eğitim programlarını içeren birçok kullanımla 5 ana bölüme ayrılacak şekilde tasarlandı. Parkın bölümleri, bisiklet ve araç yolları, yaya yolları ile birbirine bağlandı. Projenin uygulaması, New York Park ve Rekreasyon Müdürlüğü (NYC Department of Parks & Recreation) ve New York Sağlık İşleri Müdürlüğü (NYC Department of Sanitation) işbirliği ile gerçekleşiyor.

2001 yılında New York Şehir Planlama Müdürlüğü Freshkills Park için bir imar planı süreci başlattı. 2006 yılında ise Park ve Rekreasyon Müdürlüğü projenin sorumluluğunu üstlendi. Planın temel çerçevesi, programlama, yaban hayat ve gezi yollarından oluşan üç ayrı sistemin bir araya toplanması üzerine kurulu. Programlama bölümü, Freshkills Park projesinin sosyal, kültürel ve fiziksel aktiviteleri kapsayan çok büyük bir kamusal alan yaratılmasını amaçlıyor. Park alanı, binicilik, dağ tırmanışı, doğa yürüyüşleri gibi kent içinde gerçekleştirilemeyecek birçok spor aktivitesinin yapılmasına imkan sağlıyor. Yaban hayat bölümü, doğal yaşam alanını desteklemeyi amaçlıyor. Ekolojik yenilikler ve yaratıcı tasarımlar ile park içinde doğal yaşam ortamı oluşturuluyor. Gezi yolları bölümünde ise yaya yolları, su yolları ile park içinde etkili bir dolaşımın sağlanması amaçlanıyor.

1 Parkın İçinde 5 Ayrı Park



Freshkills Park, Kesişim Alanı, Kuzey Parkı, Güney Parkı, Doğu Parkı ve Batı Parkı olmak üzere 5 ana alana ayrılıyor. Her alanın kendine özgü bir karakteri ve programlama yaklaşımı var.

Kesişim Alanı
Bu alan, kültürel ve sahil aktiviteleri için parkın merkezinde ayrılmış, Dere Alanı ve Merkez’in kesişiminden oluşan bir alan. Dere Alanı, kano gezileri, piknikler ve güneşlenme gibi sahil aktiviteleri için tasarlanıyor. Merkez ise, spor alanlarını, davet alanlarını, sanat ve eğitim programlarını birbirine bağlayacak şekilde tasarlanıyor.

Kuzey Parkı



Bu alanda, doğal yerleşimler, ovalar, sulak alanlar ve dereler ile kimlik kazanıyor. Kuzey parkı, yürüyüş, bisiklet ve paten alanı olarak tasarlanıyor. Burada ayrıca balık tutma, kuş gözlemi, piknik gibi aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor.

Güney Parkı



Güney Parkı, büyük doğal yerleşimler ve futbol sahası, binicilik alanı ve dağ tırmanışları gibi rekreasyonel faaliyetlerin yürütülebileceği bir ortam sunuyor. Bu alanda aynı zamanda piknik alanları, çayır ve ağaçlık alanlar da bulunacak.

Doğu Parkı



Bu alan, Richmond Caddesi’nden alanın merkezine kadar uzanan ve West Shore Otoyolu’na açılan bağlantı yollarını bulunduruyor. Park yolları peyzaja entegre olacak biçimde tasarlanıyor. Doğu parkı, özel tasarlanan sulak alanları, ahşap platformları ile bir doğa eğitimi alanı olarak biçimleniyor. Golften arazi sporlarına, antrenman maçlarına kadar geniş bir rekreasyonel faaliyet içeriği bulunduruyor.

Batı Parkı



Bu alan, parkın en büyük tepesini bulunduruyor. Tepenin zirvesinde, 11 Eylül olaylarının anısına, parkın 360 derecelik panoramik görüntüsünü sunan bir manzera tepesi inşa ediliyor.

 

Freshkills Park yaratıcı bir dönüşüm sunarak uluslararası düzeyde önemli model oluşturuyor. New York’un yeni kent parkı, sürdürülebilirlik konusunda da örnek teşkil ediyor. Freshkills Park’ın ayrıştırılmış atığından çıkan metan, yaklaşık 22.000 konutun ısınmasına yardımcı olabilecek. Yeni yapılarda ve altyapı sistemlerinde enerji tüketimini minimal düzeyde tutmak için yeni enerji teknolojileri kullanılacak. Fotovoltaik birimler, rüzgar tribünleri, güneş enerjili ısıtma sistemleri ile alanın sürdürülebilir kimliği pekiştiriliyor. Freshkills Park, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile aynı zamanda, temiz enerjili üretimle sanatı birleştiren bir oluşum Land Art Generator Initiative (LAGI) 2012 yarışması için de seçilmiş alan.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın