Emre Arolat Mimarlık’ın Ajman’da Yapacağı Caminin Tasarımı Belli Oldu

EAA-Emre Arolat Mimarlık, Birleşik Arap Emirlikleri Ajman'daki Nora Camii ve Sosyal Merkezi için tasarımlarını paylaştı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin sahip olduğu yedi emirlikten en küçük olanı Ajman’da bulunan 10.000 metrekarelik arsa, büyük bir yüksek rezidans bloğunun yakınında yer alıyor. Buna rağmen zeminden yayılan kabuk benzeri platformların birleşimi ile kendine özgü bir ambiyans ve mekansal ortam yaratıyor.

Karma programlı kompleks, 2.500 kişi için bir cami, sosyal ve eğitim faaliyetleri, rekreasyon alanları, servis alanları ve şehre hizmet edecek bir otopark alanı içeriyor.

Her yönden yollarla çevrelenmiş araziye, ana aksa bağlantı sağlayan yeni bir yol ekleniyor. Bu yeni bağlantı yolu, doğrudan alınan güneş ışığının etkilerini hafifleterek daha serin bir ortam sunarken, aynı zamanda kompleksteki tüm fonksiyonları da birleştirmeye yardımcı oluyor.

Tasarımda duvarların bir çatıya ve çatıdan yaya yollarına sorunsuz bir şekilde geçerek çeşitli yürünebilir yüzeyler ve platformlar yaratması sağlanıyor. Eğimli yüzey aynı zamanda, bir meditasyon terasına açılan ve kuzeydeki bir deniz manzarasına sahip gölgeli bir alan sağlamak için kısmen düzenleniyor.

Tasarımın genel biçimi, sorunsuz bir biçimde duvarların çatıya, çatının da yaya yollarına dönüşümünü sağlıyor. Eğimli yüzeyde aynı zamanda, ibadet terasına açılan ve deniz manzarasına sahip gölgeli bir alan oluşturmak amacıyla yer yer peyzaj öğeleri kullanılıyor.

Nora Mosque and Community Center from EAA Emre Arolat Architecture on Vimeo.

Etiketler

2 yorum

  • azmi-acikdil says:

    Birkaç caminin arsa imkanları dahilinde toprağa gömülmesi olağan olabilir veya makul karşılanabilir. Makul karşılandı, yeni bir akım başladı, camide yeni arayışlar, diye nitelendirilip önümüze gelen camiyi toprak altında hatta ufuk çizgisinde planlamak yukarıda sayılan arayışların paydaşı olamaz. Bu çok daha gerilere gidip taş devrini andıran taş kütlelerin jeosistlerin üst üste konulmuş katmanlarından oluşan cami tasarımı müslümanlığın olmadığı bir devire dayandırılmış! (Göbeklitepe Tapınağı) Projelerini önemsediğim bir mimarın ve diğer ödüllü! mimarların yeni cami modellemelerinde, arayışlarında öncü olmaları gerekir. Camiyi gömüp işten kaçmak doğru bir yaklaşım değil.

  • yavuz-basoren says:

    depremde olduğu yere yıkılmış bina gibi.. bende uyandırdığı his bu.

Bir yanıt yazın