“AYRIAYRIBİRARADA – harfler, sayılar, noktalama ve diğer işaretler”

Kahve Dünyası'nın güncel sanat projesi Yanköşe ikinci projesini ağırlıyor.

Kahve Dünyası’nın 2017 yılı sonbaharında hayata geçirdiği, kâr amacı gütmeyen sanat platformu Yanköşe, 30 Mart – 28 Eylül 2018 tarihleri arasında Özlem Günyol ve Mustafa Kunt’un “AYRIAYRIBİRARADA – harfler, sayılar, noktalama ve diğer işaretler” adlı çalışmalarını ağırlıyor.

Frankfurt’ta yaşayan ve 13 yıldır birlikte çalışan Günyol ve Kunt’un, Yanköşe’nin bu ikinci edisyonu için hazırladıkları eser, Türkiye Cumhuriyeti anayasa metninin 2017 tarihli güncel halini büyük formatlı bir örüntü görünümünde sunuyor. Anayasayı oluşturan tüm unsurlar, içinde bulundukları cümle ve paragrafları terk ederek kendi benzerleriyle buluşuyor ve oluşturdukları çizgiler, birbirini kesen ancak farklı eksenlerde uzanan doğrulara dönüşerek soyut, kaotik bir manzara oluşturuyor. Böylece anayasa metninin potansiyelini içinde barındıran çalışmanın kapsadığı bu öğeler, bir anlamda özgürleşiyor ve henüz kurulmamış cümleler için bir kapı aralıyorlar.

Yanköşe’yi oluşturan her iki duvarın da göründüğü açılardan bakıldığında, duvarlar arasındaki boşluğu kullanan soyut bir çizim gibi algılanan çalışma, belirli bir mesafeye dek içeriği hakkında hiçbir ipucu vermezken, ancak detaylı bir şekilde bakıldığında kendini açık ediyor.

Yanköşe’nin İlk Projesi “Tek Göz Oda”

Yanköşe’nin 15. Uluslararası İstanbul Bienali’nin paralel etkinlikleri arasında yer alan ilk projesi, 21 Eylül 2017-16 Mart 2018 tarihleri arasında sergilendi. Nermin Er’in “Tek Göz Oda” isimli yerleştirmesi barınmak, korunmak ve kendini güvende hissetmek gibi, tüm canlıların paylaştığı temel ihtiyaçlar üzerinden birlikte yaşamak için bir öneri sunuyordu.

Etiketler

Bir yanıt yazın