150 Yıllık Gaz Deposu Lüks Konuta Dönüşürse

WilkinsonEyre, Londra King's Cross'taki Viktoryen tarzdaki üçlü, birleşik gaz deposunu lüks konuta dönüştürdü.

King’s Cross, Avrupa’daki en büyük en büyük kentsel dönüşüm alanlarından birisi olmasının yanı sıra zengin bir endüstriyel mirasa da sahip. 1867 yılında inşa edilmiş üçlü gaz deposu da bu mirasın en belirgin örneklerinden biri. Bu gaz depoları, 2001 yılında ağır sanayi şehrin dışına taşındığı sırada terkedilmiş ve sökülmüştü.

WilkinsonEyre, 2002 yılında bu üç gaz deposunun konuta dönüştürülmesi için açılan yarışmayı kazanmıştı. Mimarlık ofisinin önerisi, metal çerçevenin içine yerleşen, içindeki gaz basıncına bağlı olarak alçalıp yükselen orijinal gaz depolarının hareketine benzeyen, farklı yüksekliklerde silindirik binalar yapmak oldu. Bu 3 binanın ortasına ise yine silindir formunda açık bir avlu tasarlandı.

Projede, 145 daire, özel bir spor salonu, SPA, iş merkezi ve eğlence odası, bar, resepsiyon alanı ve özel yemek salonu bulunuyor. Dairelere merkezi bir avlu aracılığıyla erişiliyor, her silindirel blok ise kendi atriyumuna ve çekirdeğine sahip.

Gasholder Park

Kompleksin yanında, Bell Phillips tarafından tasarlanmış, başka bir dönüşüm projesi de bulunuyor. Bu projede yine eski bir gaz deposu Gasholder Park isminde parka dönüştürülmiş.

Gasholder Park, tarihi gaz deposu iskeletinin içine yerleştirilen dairesel bir yeşil alan. Kings Cross bölgesinin geliştirilmesinin parçası olarak yapılan yeniden kullanım projesi, “eskiyle yeninin güzel bir karşıtlığı” olarak ifade ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın