VitrA’nın Yeni Etkinlik Dizisi V+FAZLASI, 2 Ekim’de Ankara’daydı

VitrA’nın tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirlik temaları etrafında, farklı mesleklerden 9 konuşmacının yedi buçuk dakikalık konuşmalarından oluşan V+FAZLASI etkinliği 2 Ekim’de Ankara CerModern'de gerçekleşti.

Sırasıyla, tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirlik temaları altında 3’er konuşmacının yaptığı sunumlardan oluşan etkinlikte ayrıca her bölümün sonunda söz alan Onur Ertuğrul, VitrA ve Eczacıbaşı topluğunun bu başlıklar çerçevesindeki üretim ve yaklaşımlarından bahsetti.

Arkitera Mimarlık Merkezi ve VitrA iş birliği ile düzenlenen etkinlikte yapılan sunumlara şimdi kısaca bakalım:


Soldan sağa: Levent Çırpıcı, Cemal Çobanoğlu ve Utku Lomlu

Tasarım V+FAZLASI

Tasarım bölümünün ilk konuşmacısı Zoom/TPU mimarlık ofisinden Levent Çırpıcıydı. “Tasarım ve Fazlası” başlıklı sunumunda dünyadaki sağlık yapısı tasarım trendlerinin dönüşümünü kendi deneyimleri üzerinden anlattı. Gecenin ikinci konuşmacısı, ABRA Design Studio kurucu ortağı Cemal Çobanoğlu, “Babam da İyi Tasarım Yapar” başlıklı konuşmasında, “İyi Tasarım (Good Design)” kavramını tartıştı. “İyi Tasarım Cennete, Kötü Tasarım Her Yere” başlıklı konuşması ile kötü grafik tasarımın bizi nerelere götürebileceğini anlatan Lom Creative şirketinin kurucusu Utku Lomlu’nun ardından “VitrA ve Fazlası” başlıklı konuşması ile İyikafa Dijital Strateji ve İçerik Ajansı kurucu ortağı Onur Ertuğrul, “fazla” kavramını işlevsel ve estetik ihtiyaçlar ve VitrA’nın, ürünleri üzerinden tartıştı.


Soldan sağa: Şahin Ekşioğlu, Burak Karabey ve Esen Gökçe Özdamar

İnovasyon V+FAZLASI

İnovasyon bölümünün ilk sunucusu, Popular Science Türkiye Dergisi Yayın Yönetmeni Şahin Ekşioğlu oldu. “Mimaride İnovasyon” başlıklı konuşmasında Ekşioğlu, endüstri 4.0’ın yapay zekâ, derin öğrenme, büyük veri analizi gibi bileşenlerinin mimarlığın geleceğindeki öneminden bahsetti. “Geometri-Mimari-Inovasyon Üçgeninde Zihni Sinir’ce Bir Yolculuk” başlıklı konuşmasında Dokuz Eylül Üniversitesi Üstün Zekâlılar Eğitimi Anabilim Dalı Kurucu Başkanı Burak Karabey, inovasyonun kaçınılmaz olduğu bu gelecekte nasıl bir insana ihtiyacımız olduğundan bahsederken matematik mimari ve inovasyon arasındaki ilişkiyi aktardı. Namık Kemal Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Esen Gökçe Özdamar, “Biyoplastik Mimarlığa Doğru” başlıklı konuşmasında atık sorununa karşı, hem yenilenebilir hem de yenilebilir bir malzeme olan biyoplastik ile sundukları çözümler ve arayışlardan bahsetti. İnovasyon bölümünü Onur Ertuğrul inovasyon kelimesinin kökeni ve tanımlarını tartıştığı “İnovasyon ve Fazlası” başlıklı sunumu ile sonlandı.


Soldan sağa: Handan Türkoğlu, Emir Drahşan ve Ufuk Emin Akengin

Sürdürülebilirlik V+FAZLASI

Sürdürülebilirlik bölümünün “Sürdürülebilir Kentsel Gelişme ve Yaşam Kalitesi” başlıklı ilk sunumunu yapan İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü’nden Handan Türkoğlu, sürdürülebilirlik kavramını Türkiye’de yıllardır yürüttüğü saha araştırması çalışmalarının çıktıları üzerinden anlattı. “Başka bir yaşam mümkün…” başlıklı konuşmasında, Emir Drahşan Architecture/Planning ofisinin kurucusu Emir Drahşan “mimar ne iş yapar?” diyerek başladığı sunumunda, gelecekte kentlere alternatif, kırsalda da bir hayat olduğundan ve bu gelecekteki mimarın rolünden bahsetti. Onaranlar Kulübü kurucu ortağı Ufuk Emin Akengin ise, “Onar-Üret-Paylaş” başlıklı konuşmasında, insanın tasarım ile kendi ihtiyaçlarını kendisinin karşılaması kültürünün, DIY / maker hareketinin, kent / mahalle bağlamındaki öneminden ve bu konuda yaptığı çalışmalardan bahsetti. Gecenin son konuşması, Onur Ertuğrul’un “Bireysel İhtiyaçlardan Evrensel İhtiyaçlara” başlıklı sunumuydu.


Onur Ertuğrul – İyikafa Dijital Strateji ve İçerik Ajansı kurucu ortağı

Etiketler

Bir yanıt yazın