“Gülümse”

Bu yıl 17-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan Londra Tasarım Festivali, düzenlenen organizasyonlar ile 400'den fazla mimar, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiriyor.

Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi, Alison Brooks Architects ve Arup işbirliği ile tasarlanan “Gülümseme (The Smile)” enstalasyonu, festivalde sergilenecek olan dört ana projeden birisi.

Lale ağacının* kullanıldığı ve çapraz lamine ahşap (CLT) tekniğinin yapısal ve mekansal potansiyelini gözler önüne seren “Gülümseme”, 17 Eylül-12 Ekim tarihleri arasında Chelsea Sanat Koleji Rootstein Hopkins Parade Ground’da görülebilir.

Projenin tasarımcısı Alison Brooks “Gülümseme”yi şu sözler ile anlatıyor: “Gülümseme enstalasyonu, çapraz lamine lale ağacından yapılmış olan, büyük kavisli, içi boş bir borudur. Tıpkı tekerlek gibi, tek bir noktadan yere dokunuyor. Gülümseme’ye, kavisin yere değdiği alandan giren ziyaretçi, 34 metre uzunluğundaki boruyu uçtan uca yürüyerek, ışığa doğru yükselen yepyeni bir mekan tarzını keşfedebilir. Gülümseme’nin iç dekorasyonunun dört tarafı da aynı güzellikte sertağaç panelleriyle yapılanacaktır. Bu dekor tam anlamıyla bütünsel bir renk, doku, koku ve ses deneyimi sunacaktır. Gülümseme’nin iki açık ucu ile huni benzeri bir iç mekan tasarımı uyandırılırken, bu açıklıklar aynı zamanda şehre bakan balkonlar vazifeleri de göreceklerdir.”

Bu proje için Arup’un mühendislik ekibi, 150 metrekarelik kapalı alan oluşturmak amaçlı sadece 60 metreküp ahşap kullanarak, en verimli yapısal formu türetmeye çalışmışlar.

Brooks ve Arup’un mühendisleri, ahşap panelleri, 2.000 kendinden diş açan vida ile dört taraflı boru strüktür içine oturtarak, gücünü dört katına çıkartmışlar. Böylece yerçekimine meydan okur gibi görünen uçlarının havaya doğru kaldırılmasını sağlamışlar.

*Liriodendron Tulipifera

Etiketler

Bir yanıt yazın