Tabanlıoğlu Mimarlık, Beyazıt Kütüphanesi’ni Yeniledi

1884 yılında "Kütüphane-i Umumi-i Osmani" adıyla kurulan, günümüzde İstanbul'un en eski ve en büyük kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Tabanlıoğlu Mimarlık, kütüphanenin restorasyonu için hassas ve özenli bir süreç izlemiş. Minimal müdahele ile binanın tarihi dokusu içerisine çeşitli modern imkanlar eklenmiş.


Fotoğraflar: Emre Dörter

Binanın açık avlusunun üzerine, şeffaf ve hafif bir membrandan üst örtü tasarlanmış. Işığı filtreleyerek içeri alan örtü hem kitaplar hem de ziyaretçiler için kontrollü bir iç atmosfer yaratıyor.

Nadir kitapların ve el yazmalarının sergilendiği iç mekandaki şeffaf kutular hem eserler için optimum atmosferi sağlarken hem de tarihi doku içerisine modern bir dokunuş getiriyor.

İnşaat faaliyetleri sürerken ortaya çıkarılan Bizans Kilisesi’nin kalıntıları ise, cam yüzeyin altından görülebiliyor.

Yenileme faaliyetleri sırasında binanın daha işleyebilmesi için ana giriş avluya alınmış. Katlar arasındaki dağılım ise şu şekilde: Modern Türk yayınları ikinci katta; periyodik yayınlar birinci katta; zemin kattaki şeffaf kutularda ise nadir ve değerli eserler bulunuyor.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın