Çocukların Çizimleri Mimari Projeye İlham Oldu

Danimarkalı ofis COBE, her biri çocukların resimlerindeki ev çizimlerini andıran yapılarla Kopenhag'da bir anaokulu kompleksi tasarladı.

Frederiksvej Anaokulunun tasarlanması için 2011’de açılan yarışmayı kazanan ekip, Kopenhag’da  küçük ev görüntüsündeki 11 adet bloktan oluşan projeyi tasarladı. Her bir kütlenin tasarımında öne çıkan özellik eğimli çatılar ve çerçevesiz pencereler oldu.

Projelerinde sadeliği öne çıkardıklarını ifade eden mimar Dan Stubbergaard, “Bir çocuğun karikatürize ev çizimi gibi basit bir anlatım yakalamaya çalıştık. Örneğin çatı hattında gizlenmiş boru hattı ve titiz malzeme bağlantıları vasıtasıyla karmaşadan kaçınıldı, pencereler çerçevesiz bir görüntü için özenle tasarlandı.” diyor.

Geçirgen metalden inşa edilen duvarlar gün ışığının iç mekana girmesini sağlıyor.

Kompleksin ortasında oluşturulan iki avlu grup odaları ile farklı katları bağlamak için kullanılmış. Bu salonlar aynı zamanda enformel toplanmalar ve grup aktiviteleri için merkezi buluşma noktası gibi işliyor.

“Çocuklarımızın büyüyeceği, eğitimlerini ve yeteneklerini geliştirebilecekleri en iyi mekanı yaratmaya çalıştık” diyen mimar Dan Stubbergaard, günümüzde büyük anaokulları yapılması konusunda bir eğilim olduğunu ancak bu projede önemli olanın, çocukların günlerinin çoğunu geçireceği samimi bir mekan yaratmak olduğunu ifade ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın