Portekiz’de Eski ile Uyumu Yakalayan Bir Çağdaş Sanatlar Merkezi

Portekiz'de eski içki ve sigara fabrikası yenilenerek çağdaş sanatlar merkezine dönüştürüldü.

Menos é Mais Arquitectos ve mimar João Mendes Ribeiro ortaklığında ortaya çıkan projeyle Portekiz’de taş yapıları barındıran eski bir depo kompleksi sanat merkezine dönüştürüldü. Proje, bu yıl Mies Ödülleri’nde son elemeye kalan 40 projeden biri olmuştu.

Projede mevcutta bulunan binaların taş duvarları volkanik taşla yenilendi. Alanda sadece yenileme ile yetinmeyen mimarlar, komplekse iki yeni beton bina da ekledi. Yeni binalardan biri beyaz renge bürünürken diğer bina ise bazalt taş görünümünü ortaya çıkarmak için çıplak bırakıldı.

Mimarları, projenin eski ile yeni arasındaki farkı abartmayı amaçlamadığını; tam tersine farklı ölçekleri ve zamanları malzeme ve formun akıllıca kullanımı ile bir araya getirmeyi planladıklarını söylüyor. Var olan yapılar volkanik taş ile öne çıkarılırken yeni binalara ise soyut bir form ile karakter kazandırılmış.

Geçtiğimiz yıl tamamlanan projede sergi galerileri, performans sanatları için çok amaçlı salonlar, stüdyolar ve laboratuvarlar ile sanatçılar için konaklama mekanları yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın