Zanaatkarlar Nerede?

Crafted in İstanbul zanaatkarların mevcut tasarım sistemine entegrasyonunun olasılıklarını araştıran bir oluşum.

Günümüzde artan hızlı tüketim zincirinde zanaatkarın ve zanaatın yerini tartışmanın önemi gitgide artıyor. Özellikle konunun, bir sisteme entegre olma sorunu mu yoksa gerçekten emeğin kutsanması mı olduğunun anlaşılması sorunun temelini oluşturmakta…

Crafted in İstanbul’un bu yönde yaptığı çalışmalardan biri zanaatkarların görünür hale gelmesini sağlayan harita sistemi.

Zanaatkarları görünür hale getirecek harita sisteminden kasıt zanaatkarların atölyelerinin harita üzerinde görülebildiği, iletişim bilgisi, uzmanlık alanları gibi temel bilgileri ile atölye görselleri ve ürün hikayelerini içeren interaktif bir online platformun kurulması. Bu şekilde tasarımcılar ve zanaatkarların beraber çalışmasını sağlamak zanaatkarların mevcut tasarım sistemine entegrasyonunun olasılıklarının arttırılması hedeflenmekte.

Çalışma, sistemin zanaatı ve zanaatkarı farklı bir kefeye koyup bir “gösteri imgesi” kültürel ateşe “imiş” gibi yaparak aslında üretimden gitgide uzaklaştırdığını, yalnızlaştırdığını savunmakla birlikte, ustanın tasarımcı ile buluşması olasılığında, ustanın malzeme üzerindeki hakimiyeti ve tasarımcının yaratıcılığının her iki aktör içinde yeni olasılıklar doğuracağına vurgu yapıyor.

Proje ile ilgili daha detaylı bilgiye http://www.craftedinistanbul.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın