Koku ve Şehir Sergisi

Lauren Nicole Davis'in küratörlüğünü yaptığı, tasarımı ise PATTU'ya ait olan sergi 14 Nisan'da açılıyor.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), yeni sergisini tarihin kokularına ayırdı. “Koku ve Şehir” sergisi, ziyaretçileri bir zamanlar Anadolu topraklarında yaşamış medeniyetlerin tarihsel koku dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Kahve, nane ve kolonya gibi günümüzün hakim kokularından pek çok örneğin yanı sıra geçmiş dönemlerin esintilerini taşıyan safran, buhur ve amber gibi birçok kokunun da aralarında yer aldığı 50’yi aşkın koku ANAMED’de 8 Haziran tarihine kadar sergilenecek.

Serginin küratörlüğünü Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Lauren Nicole Davis üstlenirken, tasarım ve grafikleri PATTU (Cem Kozar, Işıl Ünal) tarafından uygulandı. Sergide yer alan kokular ise MG Gülçiçek International Fragrance Company tarafından hazırlandı. Farklı kültürlerin tören ve geleneklerine ait kokuları ele alan sergi antik dönemden günümüze kadar olan sürede Anadolu’da öne çıkan kokuları incelerken aynı zamanda Bizans döneminden itibaren İstanbul’un kokularını da odağına alıyor. Proje için özel olarak geliştirilen bir mekanizmayla kokuların deneyimleneceği serginin farklı bölümlerinde, tarihte kullanılan güzel kokuların yanı sıra itici olan kokular da yer alacak. İlk bölümünde, “Nasıl koku alırız?”, “Koku, bellek ve duygular arasında nasıl bir bağlantı vardır?” ve “Belli kokuları sevmek doğuştan mı gelir?”, “Hangi kokunun ‘iyi’, hangisinin ‘kötü’ olduğu sonradan mı öğrenilir?” gibi soruların yanıtları videolarla anlatılacak.

İkinci bölümde Hitit, Antik Yunan ve Roma Uygarlığının yanı sıra Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kentlerindeki kokularla buluşacak ziyaretçilerin bu eşsiz yolculuğu günümüze kadar uzanacak. Kurukahveci Mehmet Efendi, Atelier Rebul ve gülsha’nın katkılarıyla Osmanlı’dan günümüze gelen geleneksel kokuların nasıl üretildiği ve saklandığı anlatılırken, özel koleksiyonlardan seçilen objeler, parfüm ve kolonya şişeleri de sergilenecek.

Serginin son bölümde ise ziyaretçiler kişisel deneyimlerini yaşayabilecekleri bir alana ulaşacak. Bu bölümde koku testiyle karşılaşacak olan ziyaretçiler, sergi boyunca edindikleri deneyimi “kör test uygulama alanında” bilgilerini sınama fırsatı bulacak.

Antik dönemden günümüze kokuları taşıyan “Koku ve Şehir” sergisi, 8 Haziran’a kadar Beyoğlu, İstiklal Caddesi’nde bulunan ANAMED binasında ziyaret edilebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın