GMW MIMARLIK Tasarımı Muş Havalimanı’nın Temel Atma Töreni Gerçekleştirildi

Kuruluşundan bu yana toplam 17 havalimanı projesine imza atan GMW MIMARLIK’ın, 11.400 m²’lik alanda tasarladığı Muş Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın temel atma töreni gerçekleştirildi.

Ali Evrenay Özveren, Dicle Demircioğlu ve Pınar İlki Emekçi liderliğinde, ulaşım sektörü yapılarında Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markalarından biri olarak başta havalimanları, tren istasyonları, alışveriş merkezleri, konut projeleri ve kurumsal yapılar olmak üzere farklı fonksiyonlarda pek çok nitelikli mimari ve iç mimari proje üreten GMW MIMARLIK tarafından tasarlanan, DHMİ tarafından toplam 11.400 m²’lik bir alanda inşa edilmesi planlanan Muş Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın temel atma töreni, 4 Ağustos 2017 Cuma günü gerçekleştirildi.

Özellikle yılın belli dönemlerinde artan yolcu ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaya başlayan mevcut terminal binası yerine DHMİ tarafından inşa ettirilmesi planlanan Muş Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın, esas olarak iç hatlar terminali işlevi görmesi ve özellikle hac dönemlerinde dış hatlar terminali olarak da işletilebilecek şekilde planlanması istenmiş.

GMW MIMARLIK, zemin katı tüm yolcu hareketlerini toplayacak, kolay ulaşılır ve yolcu alanları bina içinde bütün olarak algılanır şekilde planlamış. Bu sayede yolcu alanlarının birbirine akması ve tek bir büyük hol olarak algılanması sağlanmaya çalışılmış. Bu büyük hol; bir ucunda VIP salonuyla, diğer ucunda ise bir iç avluya bakan geniş cam yüzeyle sınırlandırılmış.

Yolcu bekleme salonu, gerektiğinde iç hat-dış hat bekleme salonu olarak bölünebilirken; bagaj alım salonu da gerektiğinde dış hat uçuşlarına hizmet verebilecek şekilde düzenlenmiş.

Muş Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın dar ve uzun bir bant olarak planlanan birinci katında ise ofisler yer alıyor. Ortada bir koridor üzerinde planlanan ofislerin bir kanadı doğrudan aprona cephe verirken, diğer kanattaki ofisler ise yolcu alanlarına bakacak şekilde yerleştirilmiş.

Muş Havalimanı projesinde, terminal binalarında kütleyle ilgili en kritik konu olan çatı formu, olabildiğince sade bir şekilde ele alınmış; sert kış koşullarını da dikkate alarak geleneksel eğimli çatıdan yola çıkılarak tasarlanmış. Çatıda kullanılan kenetli alüminyum kaplamanın, eğik yüzeyler olarak planlanan dış duvarlarda da kullanılmasıyla çatının ‘yere akması’ sağlanmış. Tüm köşelerin yay formunda dönülmesiyle birlikte de, bütün işlevleri sarmalayan tek bir örtü düşüncesi desteklenmiş. Binayı saran bu örtü ile yer düzlemi arasında, yer düzlemine dik ve cepheden geri çekilmiş geniş cam yüzeyler planlanmış, bu sayede binanın kontrollü bir güneş ışığı alması hedeflenmiş.

GMW MIMARLIK, ilk eskiz aşamasından detayların oluşturulmasına kadar tüm proje süreci boyunca Muş Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın hem sade, çevreci, kolay ulaşılabilir, işletme maliyetleri düşük, hem de özgün bir tasarım diline sahip olmasını amaçlamış.

Proje Künyesi:

Tasarım Ofisi: GMW MIMARLIK
Proje Ekibi: Ali Evrenay Özveren, Dicle Demircioğlu, Pınar İlki Emekçi, Koray Özveren, Okan Akben, Damla Turan, Cem Uzman
Proje Yeri: Muş / Türkiye
Yüklenici(İşveren): Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMI)
Proje Alanı: 11.400 m2
Statik Proje: Tuncel Mühendislik
Mekanik Proje: Moskay Mühendislik
Elektrik Proje: HB Teknik Mühendislik
Peyzaj Projesi: Eylül Peyzaj
Altyapı Projesi: Sigal Mühendislik
Proje Tarihi: 2014

Etiketler

Bir yanıt yazın