Birmingham Kütüphanesi

Avrupa'nın en büyük halk kütüphanesi Birmingham, Hollandalı mimar grup Mecanoo tarafından tasarlandı.

35.000m2 alana sahip kütüphane; yetişkinler ve çocuklar için ayrı kütüphaneler, çalışma odaları, müzik kütüphanesi, sağlık merkezi, arşivler, Shakespeare Anma Odası, ofisler, sergi salonları, kafeler, dinlenme, oturma salonları ve Rertory Tiyatrosu ile Centenary Meydanı’na komşu 300 kişilik bir oditoryum barındırıyor.

Centenary Meydanı Birmingham’ın en büyük kamusal meydanı ve bu meydanı dönüştüren Birmingham Kütüphanesi 4 prizmatik hacimden meydana geliyor. Bu hacimlerin birbirlerine değdikleri alanlarda farklı kanopiler ve teraslar oluşuyor.

Mecanoo, binanın cephesini ise kentin mücevher dükkanları bölgesini referans alarak tasarlamış. Altın, gümüş ve cam cepheler üzerine metal halkalardan oluşan bir filigran eklemiş. İçerde ise bu halkalar binanın orta katlarında okuma salonlarının döşemelerinde çeşitli gölge oyunlarına sebep oluyor.

Yürüyen merdivenler ve asansörler kütüphanenin merkezine yerleştirilmiş ve 8 dairesel açıklıkla bina içerisinde katları bibirine bağlıyor. Bu açıklıklar sayesinde aynı zamanda kütüphanenin farklı kotlarına doğal ışık ulaşabiliyor. Çatı katında kubbenin bulunduğu kısım ise 1882 yılında tasarlanmış Shakespeare Anma Odası’nı barındırıyor. Bu Viktoryen okuma odası, ilk Birmingham Merkez Kütüphanesi dönemindeki ahşapla kaplanmış. Çatıda bulunduğu konumu ile meydandan görülebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın