Sınırları Kaldıran Master Plan

Mimar ve kentsel tasarımcı Fernando Romero, Londra Tasarım Bienali kapsamında, ABD-Meksika sınırındaki bariyerlerin kalktığı, iki uluslu bir arayüz kenti öneren "Sınır Kent" master planını tasarladı.

Bilindiği üzere, Meksika ve ABD arasındaki sınır hattı boyunca sürekli devam eden tek bir strüktür olmasa da yer yer çitlerle, demir parmaklıklarla, beton duvarlarla çekilen bariyer grupları var. Bu sınır bariyerleri sensörler ve güvenlik kameralarıyla kontrol ediliyor. U.S. Customs and Border Protection‘ın raporuna göre, bu bariyerler toplamda 3.201 km uzunluğunda.


Arizona/Nogales ile Sonora/Nogoles arasındaki sınır

Fernardo Romero, Londra Tasarım Bienali’nde sergilediği “Border City” projesinde, 100 milyonun üzerinde insanın yaşadığı ABD-Meksika sınırındaki kentlerde bariyerlerin kaldırılıp, iki uluslu bir “Sınır Kenti” oluşturulmasını öneriyor. Öneri, göç, sınır kontrolü konularının dünya genelinde savaşı olumlayan, kışkırtıcı bir dil ile  tartışıldığını çokça gördüğümüz bugünlerde, “sınırsız bir dünyanın mümkün olduğunu” gösteren barışçıl bir fikir olarak karşımıza çıkıyor. 

Romero’nun modeli, birçok altıgenin birleşerek çok yönlü bir sistem oluşturduğu bir plan içeriyor. Plan, büyüyen kentlerin sınırlar olmadan birleştiği ulaşım ağı, kentsel hizmetlerin alt bölgelere eşit dağıldığı bir kent dokusu ve her iki tarafın da istihdam olanaklarından eşit yararlandığı ekonomik bölgeler öneriyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın