Katılımcı, Bodrum Ticaret Odası Yeni Hizmet Binası Bölgesel Mimari Proje Yarışması

Mimari proje raporu:

…Nedir bu Akdeniz? Bin bir şeyin hepsi birden. Bir peyzaj değil sayısız peyzajlar. Bir deniz değil, birbirini izleyen birçok deniz. Akdeniz’de gezen yüzyılların derinliklerine iner. Bugün hala yaşayan çok eski şeylerin yanında, aşırı modern şeylerle karşılaşır.

Fernand Braudel

AKDENİZ, BODRUM ve TİCARET ÜZERİNE

Akdeniz havzası var olduğundan beri birçok topluma, kültüre ev sahipliği yapmıştır. Kıtaları birbirine bağlayan Akdeniz tam anlamıyla bir kavşak gibidir. Asırlar boyu insanlar, fikirler, dinler, hayvanlar, bitkiler ve ticari mallar bu havzada taşınmıştır. Bodrum da bu ticari yolların kesiştiği önemli limanlardan biridir. Batı-Doğu arasındaki bağlaçtır. Bodrum’un doğasından gelen bu ticari zenginliği de kültür çeşitliliğine zemin hazırlamıştır. Günümüze kadar yaşam biçimlerimizi, sanat ve zanaat anlayışımızı, mimarimizi etkilemiştir ve etkilemeye de devam etmektedir.

YEREL DOKU, YAKIN ÇEVRE ve MİMARİ YAKLAŞIM

Bodrum demek badanalı dar sokaklarda kaybolmak, sonra hiç beklemediğiniz bir anda kendinizi bir meydanda, çarşıda bulmak ve denize ulaşmak demek. Bu dar, gölge sokaklardan  mütevazı bir kapı ile “hayat” a girip evinize ulaşmak demek. Ve tabii ki zeytin ağacı…

Proje alanı yakın çevresinde genellikle 2 katlı  ticari birimler bulunmaktadır. Arsanın kuzeyinde ve batısında park yer alır ve bu parkın içinden yağışlı aylarda akan Gaz Deresi geçer. Doğuda ileriki zamanlarda yapılması planlanan fuar alanı-kongre merkezi alanı yer alır ve güneyde de Bodrum’un önemli arterlerinden biri olan Bodrum-Turgutreis yolu geçer.

Mimari yaklaşım olarak Bodrum yerel dokusu ve peyzajı ile ilişki kuracak bir yapı tasarlanmıştır. Yapının içinden geçen bir sokak-koridor sosyal alana ulaştığında genişler ve “hayat” a çıkar. Hayat ise parkla ilişkilidir. Arazininkuzeybatısında yeralanbusosyalalangölgedirvesuöğesibarındırır. Bodrum’un sıcak yaz aylarında doğal iklimlendirilmiş bir nefes alma durağıdır. Sokak-koridor yapı kütlesinde vurgulanmıştır, izi okunabilmektedir. Fuar alanındaki yoğunluğun parka ulaşabilmesi ve Ticaret Odası’nın sosyal imkanlarından faydalanması düşünülerek bahçe duvarında açıklık düşünülmüştür. İlerleyen zamanlarda istenirse bu bağ kuvvetlendirilmeye müsaittir.

CEPHE YAKLAŞIMI

Bodrum sokaklarında yapı konturları ve hayat/bahçe duvarları farklı kotlarda perspektif sunar. Kent siluetinde ise beyaz kütleler ya da taş yapılar pencere açıklıkları ve cephe oranları ile karakteristiktir. Tasarlanan yapıda bu perspektif ve oranlar düşünülerek kütle hareketleri, cephe ve pencere oranları önemsenmiştir.

PENCERELER

Dokuda pencereler cepheye kimliğini veren önemli yapı elemanlarıdır. Yapıda bu vurgu artırılmıştır. Doğu-batı güneş hareketine göre pencerelere derinlik kazandırılmıştır. Ahşap çerçeve içine alınmış pencerelerin güneşi daha çok alan kenarları uzatılarak üçgen form elde edilmiştir.

FUAYE

Fuaye-sergi bodrum katta olup, taş duvarlarla çevrelenmiştir. Bahçe duvarları dışında taş malzeme kullanılan tek hacimdir. Sokak-koridor üzerinde bir boşluktur, hayat ile ilişkili ve iki kat yüksekliğindedir. Serin ve ferah bir mekan olarak düşünülmüştür. Yapının dışından ve içinden izlenebilmektedir.

MECLİS SALONU

Bulvar üzerinden algılanan ilk ve en yüksek yapı meclis salonudur. Cepheye karakter veren önemli hacimlerden biridir. Tavanı yüksek ve ısı-ışık kontrolü kolaydır.

PEYZAJ KARARLARI

Akdeniz bitki örtüsü birçok farklı türü içinde yaşatmaktadır. Zeytin ağacı ise bu türlerin arasından sıyrılmış en önemli türdür. Barışın simgesi ve yaşam kaynağıdır. Yapıda Akdeniz’i simgeleyen su havuzu içine yerleştirilmiş yaşlı bir zeytin ağacı bulunur. Binanın sudaki yansıması ile Akdeniz ve Bodrum tamamlanır.

Park ise araziye yer yer nüfuz  etmektedir. Parktan uzaklaştıkça yine Akdeniz’e özgü kaktüs  türleri  yer alır. Bahçe duvarlarında begonviller, parkta çam ve mandalina ağaçları bulunur.

Etiketler

Bir yanıt yazın