Katılımcı, 7. Koçtaş Açık Fikir İç Mekan Tasarım Yarışması

|İskele| 1+1 ve 2+1 küçük konut tipleri için tasarlanmış, salonun da işlevlerini üstlenerek konutta karma bir yaşam alanı oluşturan, minimum alanda maksimum işlevselliği ve esnekliği tasarım ilkesi alan bir mutfak önerisidir.

Adını, inşaatlarda düşey yüzeylere takılarak düşey düzlemi kullanılabilir kılan yapı iskelelerinden alır. Ana amacı olan küçük alanda maksimum verimi sağlayabilmek için, düşey üç katmanındaki hareketli uzuvları ile açılıp kapanan ve birbirine dönüşen işlevler sunarak duvar yüzeyini “zeminleştirir”.

Konutlarda en çok zaman geçirilen mekanların başında mutfak ve salon gelir. Büyük mutfaklı evlerde mutfak, salon aktivitelerine de ev sahipliği yapmaya başladığından salon verimsizleşir. Küçük mutfaklı evlerde ise yemek yeme aktivitesini salon üstlenirken mutfakta yapılan yemek pişirme ve temizlik aktiviteleri diğer ev fertlerinden ayrı ve dar alanda yapıldığından keyifsizleşir ve güçleşir.

Bu yüzden küçük evler için tasarlanan mutfak, salonla iç içe geçmiş bir mekan olarak kurgulanmıştır. “İskele” aradaki sınırı iyice bulanıklaştırarak hem mutfak hem salon işlevlerini üstlenen ve birbirine dönüşebilen karma bir mobilya dizisi oluşturur. Zaman içinde değişen aktivitelere kullanıcısı ile birlikte adapte olan dinamik bir mekan sunar. Farklı aktiviteler için farklı mekan kullanımı gerektirmez ve metrekare tasarrufu sağlar. Fazla sayıda ve kolay kişiselleştirme olanakları tanıdığından geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder.

Odaların uzun kenarına yerleşmek üzere tasarlanan mutfak, açılır-kapanır lineer bir mekan olarak çalışır. Üç katmandan oluşur.

1. katman: Sadece depolama ve sergileme işlevleri sunan, çesan yüzey veya ahşap dolap kapağı ile kaplı bir hacimdir. Elektrik ve su tesisatı,kalorifer peteği gibi donatılar buraya yerleştirilebilir.

2. katman: Depolama, sergileme, pişirme, temizleme, yemek yeme, oturma, masa işlevlerini barındırır. Tezgah yüksekliğinde arabalar üstüne ve arasına takılan yüzeyler ve araçlar ile çok sayıda mobilyaya bürünebilir. Baş hizasının üstünde kalan dolaplar geniş depolama alanı sağlar.

3. katman: Üniteleri gizleyen ve gösteren, “aktiviteleri depolayan bir dolap kapağı” gibi çalışır. Üç katman kayar panodan oluşur. yanında yüzeyindeki raf, merdiven, askı , televizyon, açılan masa gibi araçlar ile işlevsel verimi arttırır.

Etiketler

Bir yanıt yazın