Esnek Kullanıma Uygun Üniversite Binası

Esnek Kullanıma Uygun Üniversite Binası

Behles & Jochimsen, bilim ve müzik alanlarında ortak kullanılan esnek bir üniversite yapısı olan KreativInstitut OWL’yi tamamladı.

Detmold şehrinin girişinde yer alan bu yapı, üç farklı kurum için tasarlandı: OWL Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Detmold Müzik Üniversitesi ve Paderborn Üniversitesi.

Yaratıcı bir değişim alanı olma arzusunu yansıtan Behles & Jochimsen, iki beton çekirdek ile çevrili, kolayca bölünebilen ve dönüştürülebilen ahşap çerçeveli alanlara sahip, “mümkün olduğunca esnek” bir bina tasarlamayı amaçlamış.

Binanın her iki ucunda, Behles & Jochimsen’in “burada yapılan araştırmaların yön değiştirebileceğini” simgelemek için eklediği kavisli kenarlarla dışa doğru genişleyen iki beton çekirdek yer alıyor.

Kavisli çekirdeklerin içinde yapının dolaşım alanları ve toplantı odaları yer alıyor. Güçlendirilmiş beton strüktürler ise aradaki esnek çalışma alanlarının büyük ölçüde ahşap taşıyıcı yapısını destekliyor.

Zemin katta, akustik testler için yankısız bir oda ile birlikte tamamen açık bir alan bulunuyor. Yukarıdaki katlarda ise, merkezi bir koridor, geçici bölme duvarlarıyla ayrılmış iki şerit halinde küçük çalışma alanlarını birbirinden ayırıyor.

Kat planı, iki dış çekirdek arasında maksimum düzeyde serbestçe bölünebilir ve kolayca dönüştürülebilir bir alan sunuyor.

Zemin katta, resmi olmayan görüşmeler için açık bir alan bulunurken, üst katlarda ise ofisler, laboratuvarlar ve stüdyolar yer alıyor.

Binanın adapte edilebilirliğine katkıda bulunan kompozit ahşap-beton zemin plakaları, akustik yalıtım ve aydınlatmanın yanı sıra, neredeyse her yerden elektrik noktalarına erişim sağlayan 1,25 metrelik bir tesisat kanalı ızgarası içeriyor.

Binanın dış cephesi, farklı yönlerde konumlandırılmış, dar metal bantlarla ayrılmış ve dikey olarak yerleştirilen önceden grileştirilmiş ahşap plakalarla kaplanmış.

Binanın iki uzun kenarında, gümüş metal çerçeveli büyük şerit pencereler ve her iki yanında balkonlar bulunurken, merkezin kısa kenarlarında daha küçük pencerelerden oluşan desenler kontrast oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın